Ca să nu luaţi virusuri periculoase, cabinetul stomatologic trebuie dezinfectat profesionist.
Faceţi ochii mari când intraţi în cabinetul unui medic stomatolog! Înainte de a vă aşeza pe scaun, verificaţi cât de curat este spaţiul în care se lucrează, cât de îngrijită este toaleta ori dacă medicii lucrează cu mănuşi chirurgicale. În România, mulţi pacienţi aflaţi în evidenţele medicilor infecţionişti au luat hepatita C sau B de la dentist.
Trageţi cu ochiul la instrumente
Cel mai bun mod de a testa dacă în cabinet se face curat este să vă uitaţi „pe la colţuri”. Intraţi apoi la toaletă pentru a vedea în ce stare este. „Dacă la toaletă nu este curat, probabil că nici instrumentele nu se sterilizează aşa cum trebuie”, avertizează medicul Adrian Streinu-Cercel de la Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş”, din Bucureşti.
Un alt indiciu care ar trebui să vă pună pe fugă este felul în care vi se prezintă trusa de instrumente. „Dacă medicul vă aşteaptă cu trusa deschisă, după ce tocmai a ieşit un alt pacient, este posibil ca lucrurile să nu fie în regulă”, consideră medicul Adrian Streinu-Cercel. Un cabinet care oferă servicii de calitate dispune de mai multe truse de instrumente, care se schimbă de la un pacient la altul.
Într-o trusă sterilizată, instrumentarul e înfăşurat în şerveţele sau se găseşte în pungi separate. „Nu ar trebui să acceptaţi un tratament medical de la un stomatolog care foloseşte alcool medicinal pentru dezinfectarea trusei ori de la unul care aşază instrumentele pe masa de lucru cu mâna, şi nu cu o pensetă”, consideră Bogdan Bader, stomatolog la BB Clinic, în Bucureşti.
De asemenea, este bine să vă asi guraţi că frezele dentare nu sunt scoase dintr-un borcan cu spirt, ci sunt steriliza te corespunzător în autoclave. Atât asistentul, cât şi medicul care lucrează în cabinetul respectiv trebuie să aibă halatele curate, să nu fumeze în cabinet, să aibă unghiile tăiate scurt, să se spele pe mâini cu apă şi cu săpun înainte de a interveni, să îşi ţină părul strâns în coadă. Scaunul pe care vă aşezaţi trebuie sterilizat înainte, iar dacă urmează o intervenţie chirurgicală este normal să se utilizeze câmpurile sterile, nu doar o baveţică.