Contract modificat în defavoarea angajaţilor

Contract modificat în defavoarea angajaţilor

Aproximativ 1500 de siderurgişti riscă să rămână pe drumuri după ce statul român, reprezentat de AVAS, a fost de acord cu modificarea contractului de privatizare a fostului Sidex Galaţi în favoarea ArcelorMittal. Prin noile acte adiţionale aprobate de AVAS, conducerea combinatului siderurgic va avea voie să închidă Uzina Cocso-Chimică în acest an fără a plăti compensaţii statului român.

„Este o nouă decizie prin care statul român face jocurile patronatului, fără a avea grijă de interesele salariaţilor. Prin noile clauze, statul ajută patronatul, nu salariaţii. O asemenea decizie este cel puţin suspectă, mai ales că sindicatele nu au fost invitate la discuţiile privind modificarea contractului de privatizare”, ne-a declarat Gheorghe Tiber, preşedintele Sindicatului “Solidaritatea”.

Pe 8 aprilie, conducerea combinatului siderurgic de la Galaţi a anunţat că intenţionează să închidă cocseria până în luna iunie. Aproape 1500 de oameni din această uzină au primit oferte de plăţi compensatorii pentru a renunţa de bunăvoie la locurile de muncă.

Cu toate acestea, ArcelorMittal nu putea impune dispariţia celor 1500 de locuri de muncă, pentru că în contractul de privatizare din 2001, dintre statul român şi omul de afaceri Lakshmi Mittal, se prevedeau investiţii până în 2011 tocmai în uzina anunţată a fi închisă. Prin urmare, investiţiile nu se mai puteau face, iar ArcelorMittal era nevoită să plătească compensaţii ce puteau ajunge până la miliard de dolari, aşa cum a mai explicat Gheorghe Tiber.

Reamintim că datorită acestor investiţii asumate de Lakshmi Mittal în contractual de privatizare, omul de afaceri indian a beneficiat de un preţ de cumpărare de sub 50 milioane de dolari pentru fostul Sidex.

Toate piedicile din calea închiderii cocseriei au fost ridicate chiar de reprezentanţii statului român. Mircea Ursache, preşedintele AVAS, a fost prezent săptămâna trecută la Galaţi, moment în care a anunţat că va semna cu ArcelorMittal un nou act adiţional prin care conducerea combinatului nu mai este obligată să facă investiţii în cocserie până în 2011, ci o poate închide pe actuala, cu promisiunea de a construi în viitor o altă uzină cocso-chimică. Întrebat despre modificarea contractului, şeful AVAS a spus că nu poate face nicio declaraţie întrucât contractul de privatizare este secret.

La cinci zile de la acest răspuns, Mircea Ursache declara, după o vizită la ArcelorMittal Galaţi, că „obiectivul investiţional pentru CocsoChimie rămâne acelaşi, şi ca valoare, şi ca destinaţie. Nu pot fi plimbaţi banii dintr-o parte în alta, însă un act adiţional care să permită fie închiderea uneia (n.r. - actuala Uzină Cocso-Chimică) şi deschiderea alteia într-un interval de timp este posibil. Există, în cadrul aceleiaşi destinaţii şi aceluiaşi volum investiţional, posibilitatea de a face în viitor altă unitate cocsochimică".   CITIȚI ȘI:

Protest al cocsarilor de la ArcelorMittal Galaţi

ArcelorMittal Galaţi face economii

Ne puteți urmări și pe Google News