Agenţia Spaţială Europeană a lansat ieri un telescop şi o navă spaţială într-o misiune care va încerca să adune informaţii despre crearea universului, scrie EUObserver.
Herschel, cel mai mare telescop lansat în istorie, va studia undele electromagnetice, nori de praf din jurul stelelor şi particulele de gheaţă. Datele strânse ar putea explica din ce este compus universul, cum a evoluat acesta şi care este rata lui de extindere. Naveta Plank va strânge informaţii despre radiaţiile rămase în urma Big Bang-ului, explozia cosmică masivă care a condus la formarea stelelor şi plantelor.
"Herchel şi Planck ne vor permite să ne întoarcem foarte mult în timp, către originea universului, şi să înţelegem trecutul universului, lucru care ne va ajuta să definim mai bine viitorul planetei noastre", a explicat Jean-Jaques Dordain, directorul general al ESA. Ambele au fost lansate cu ajutorul unei rachete Ariane la Kourou, rampa de lansare a programului spaţial european din Guyana Franceză. Ele vor călători în următoarele două sau trei luni către poziţiile de observare aflate la 1,5 milioane de kilometri de Pământ.
Naveta va sta pe orbită timp de 21 de luni, în timp ce telescopul va aduna date despre formarea planetelor timp de doi sau trei ani. Costul combinat al programelor este de 1,9 miliarde de euro - cea mai mare sumă alocată de divizia ştiinţifică a ESA pentru o singură rachetă. Herschel şi Planck au fost dezvoltate după 20 de ani de cercetări ale unei echipe industriale condusă de compania franceză Thales Alenia şi care a cuprins peste 100 de alte firme din 15 ţări din Europa şi Statele Unite ale Americii.