Tichetele de vacanţă s-au împotmolit înainte să ajungă la consumatorii finali.
Proiectul lansat cu mare fast de ministrul turismului, Elena Udrea, i-a învrăjbit pe operatorii din turism şi pe cei nouă emitenţi de tichete, care se bat acum pe cea mai mare porţie din comisionul de 10%, impus prin lege. Miza e comisionul
În timp ce emitenţii solicită până la 6% din comision, operatorii de turism nu vor să le dea mai mult de 2%. Udrea spune că legea privind tichetele de vacanţă, aflată în dezbatere la Camera Deputaţilor, va fi modificată, iar comisionul perceput de emitenţi va fi limitat.
„Nu e corect ca statul să renunţe la taxe şi impozite, iar cei care produc aceste tichete să perceapă comisioane foarte mari. Nu trebuie să câştigăm din comisioane cât mai mari şi volume cât mai mici”, a declarat Udrea. Surse din turism susţin că propunerea de limitare a comisionului firmelor emitente de tichete e de 2%.
„N-am făcut contract cu nicio firmă emitentă de tichete, pentru că ei vor comisioane între 4,5% şi 7%. Acum e un joc de aşteptare. Ei aşteaptă ca noi să cedăm, iar noi aşteptăm ca ei să scadă comisioanele sub 1,5%”, a afirmat Dragoş Ră ducan, secretarul general al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.
Lege pentru litoral
Ministrul turismului speră ca, anul acesta, să fie puse în circulaţie cel puţin 200.000 de cupoane. „Luni, înainte de Paşte, se vindeau deja tichete. Cred că agenţiile emitente au vândut către instituţii şi companii, până acum, circa 20.000 de cupoane de vacanţă”, a adăugat ministrul. Până acum, doar o agenţie a anunţat că a oferit un pachet în baza cupoanelor de vacanţă.
Elena Udrea vrea să reanimeze litoralul şi în extrasezon. Acum lucrează la o lege a turismului, care va fi depusă în parlament până pe 1 iulie şi care va sancţiona proprietarii de unităţi de cazare de pe litoral care nu deschid pe 15 mai. Ea susţine că hotelierii deschid pe 15 iunie, când încep turiştii să ajungă pe litoral, şi ţin deschis până pe 15 septembri e „când li s-au umplut buzunarele”.