Penescu, creşterea şi descreşterea căluşarului milionar | VIDEO

Penescu, creşterea şi descreşterea căluşarului milionar | VIDEO

PENESCU RĂMÂNE ÎN AREST. Judecătorii Curţii de Apel Piteşti au acceptat recursul procurorilor DNA şi au prelungit mandatele de arestare cu încă 29 de zile.

Judecătorii Curţii de Apel Piteşti au hotărât, ieri, menţinerea în stare de arest a lui Cornel Penescu, patronul grupului PIC şi finanţator al echipei de fotbal FC Argeş, a lui Liviu Făcăleaţă, directorul grupului PIC, considerat mâna dreaptă a lui Penescu, a lui Gheorghe Constantin, fostul şef al Comisie Centrale a Arbitrilor (CCA), şi a lui Cristian Libertatu, fostul director al OPC Argeş.

Cu o zi înainte, Tribunalul Argeş hotăra să nu mai prelungească mandatele de arestare, care au expirat ieri. Decizia a fost atacată de DNA la Curtea de Apel Piteşti. Ieri, judecătorii au acceptat recursul pro curorilor, iar mandatele de arestare au fost prelungite cu încă 29 de zile. Cei patru au fost conduşi în arestul IPJ Argeş.

În schimb, Marcel Lică, vicepre şedintele CCA, a fost eliberat, contra unei cauţiuni de 10.000 de lei. Arbitrii Sorin Corpodean şi Marcel Savaniu au fost puşi în libertate sub control judiciar încă de vineri. Tot ieri, Tribunalul Argeş a decis să nu prelungească mandatul de arestare preventivă emis pe numele arbitrului Aurelian Bogaciu. Procurorii DNA au făcut însă recurs, care se va judeca astăzi la Curtea de Apel. „Abia mai pot vorbi”

Gheorghe Constantin şi Cristian Libertatu au suportat cel mai greu detenţia. Fostul şef al CCA a cerut să fie eliberat din motive medicale. Argumentul lui: a suferit, recent, un infarct şi două intervenţii chirurgicale, având probleme la colon.

La rândul lui, fostul şef al OPC Argeş, Cristian Libertatu, a declarat în faţa judecătorilor că e cu psihicul la pământ: „Abia mai pot vorbi. Niciodată nu am primit mită, de la nimeni... În plus, soţia a fost operată de câteva ori, urmează să facă încă o o pe raţie. Fetiţa mea e bolnavă şi ea”.

DOSAR GREU

Aglomeraţie la DNA Piteşti

Cazul „Penescu” a ajuns pe prima pagină a ziarelor pe 14 aprilie, când Tribunalul Argeş hotăra, la propunerea procurorilor DNA Piteşti, arestarea preventivă a lui Cornel Penescu, pentru dare de mită. El a fost acuzat că ar fi plătit mai mulţi arbitri şi oficiali CCA pentru favorizarea echipei FC Argeş, respectiv pe fostul şef de la OPC Argeş, pentru ca acesta să treacă cu vederea nereguli de la hipermarketul PIC. Împreună cu Penescu au fost arestaţi Liviu Făcăleaţă, pentru dare de mită, respectiv Gheorghe Constantin, şi Cristian Libertatu, pentru luare de mită. O săptămână mai târziu, aveau să fie arestaţi Marcel Lică, fostul vicepreşedinte al CCA, şi arbitrii Sorin Corpodean şi Marcel Savaniu. După încă o săptămână, venea rândul arbitrului Aurelian Bogaciu. În acest dosar au fost audiaţi numeroşi oameni din fotbal şi din administraţia locală. Ieri, arbitrii Mircea Toderici, Sorin Caia şi Cristian Lucian Dan au fost audiaţi în calitate de martori.

PERSONAJELE TRANZIŢIEI

Creşterea şi descreşterea căluşarului ajuns milionar

Cornel Penescu, cel mai bogat argeşean al momentului, s-a născut în anul 1966, într-o familie săracă din satul Pădureţi - Argeş.

În copilărie, mergea cu vaca la păscut, unde, alături de alţi copii, se juca de-a războiul. Amabili cu el, tovarăşii de joacă l-au poreclit Greuceanu pentru că, deşi mai mic de statură, avea curaj. După jocul de-a războiul, jucau ţurcă.

„Făceam nino-nino!, ziceam că e maşina de poliţie”

Îi place să spună că tot ce a realizat a făcut bazat pe propria-i muncă, îi place să spună că a pornit de jos, că nici măcar jucării n-avea când era copil şi trebuia să improvizeze şi se laudă cât de bogat e acum. „Cred că sunt mulţi copii care nu au maşini de jucărie câte am eu, acum, adevărate. Şi am maşini scumpe: Maybach, McLaren SLR, Mercedes ML 500, două motociclete de firmă. Acum am multe maşini, dar când eram copil nu aveam decât un fus cu care mă jucam în ţărână, făceam «nino-nino! » şi spuneam că e maşină de poliţie”, declara el pentru „Curierul zilei”, un ziar care apare la Piteşti. În numele mamei Cornel Penescu face parte din categoria oamenilor bogaţi care afişează un cult pentru mama lor, precum Sorin Ovidiu Vîntu sau Gigi Becali. El spune deseori cum Oniţa Penescu, femeie simplă, de la ţară, nu le-a putut oferi, lui şi fratelui său, Ilie, posibilitatea să stea „prea mult” în şcoli. De aceea, spune Cornel Penescu, a obţinut abia o calificare de lăcătuş-mecanic şi s-a angajat la Uzina Dacia.

Schimbarea de la sfârşitul anului 1989 i-a priit. A început să profite din plin de toate avantajele pe care le avea. Astfel, au urmat drumurile aproape săptămânale în Turcia, unde ducea şi de unde aducea marfă. În anul 1991, adunase deja suficient încât să deschidă o dugheană în centrul oraşului, împreună cu fratele său, Ilie, şi cu prietenul său, Liviu Făcăleaţă. Vindeau orice, de la răcoritoare şi cartofi, până la blugi şi piese auto. Greuceanu devine „Regele zahărului”

În anul 1996, Penescu a făcut pasul spre marile afaceri, amenajând o linie de ambalare a zahărului şi orezului, sub marca PIC (Penescu Ilie Cornel). În anul 2000, produsele PIC ajungeau la o cotă de piaţă de 35%, iar „Greuceanu” devenea „Regele zahărului” şi începea sponsorizarea echipei de fotbal FC Argeş, pe care o prelua în sezonul 2005-2006. În 2005, fraţii Penescu au inaugurat la Piteşti primul hipermarket cu capital integral românesc, PIC. În următorii trei ani, au deschis magazine similare la Craiova, Oradea, Brăila şi Călăraşi. Ultimul e amplasat în complexul comercial Oniţa, botezat cu numele mamei lui Penescu. Cu o avere de peste 200 de milioane de euro, el mai deţine o firmă de taximetrie, una de construcţii, o agenţie de pază şi un trust de presă. Preşedinte AOA

În 2004, a luat fiinţă Asociaţia Oamenilor de Afaceri (AOA) Argeş, având ca nucleu grupul PIC şi câteva firme de construcţii puternice din judeţ. Cornel Penescu a fost numit preşedinte.

În prezent, AOA Argeş a ajuns să numere câteva sute de firme, care realizează mai mult de 70% din PIB-ul judeţului. „Atâta timp cât noi suntem puternici, argeşenii vor avea de câştigat, de la salarii, până la servicii sociale. Autorităţile ar trebui să ne ajute, nu să mărească taxele. Mulţi dintre noi sunt la început, iar concurenţa din exterior ne poate ruina, fără măsuri de relaxare fiscală”, declara el, în urmă cu două luni.

PASIUNI

Ieri, dansator în ceata din sat, azi vitezoman în limuzine de lux

În tinereţe, Cornel Penescu era considerat un căluşar talentat. De altfel, a făcut parte dintr-o ceată în satul în care a copilărit. Există şi o înregistrare video din anul 1972 în care viitorul milionar apare dansând. În ultimii ani, când căluşarii mai dădeau reprezentaţii la hipermarketul său, Cornel Penescu nu ezita să danseze cu ei. Îşi lăsa sacoul Armani de-o parte şi juca până transpira.

Pentru că orice milionar are o pasiune, Cornel Penescu şi-a ales să fie vitezoman. Deţine maşini scumpe, de sute de mii de euro, şi motociclete performante. În urmă cu trei ani, a fost unul dintre sponsorii principali ai festivalului de motoare de la Piteşti, conducând el însuşi parada motocicliştilor. Anul trecut, a fost oprit de poliţiştii de la circulaţie pentru că a circulat cu peste 125 de kilometri pe oră în plin centrul Piteştiului. A scăpat cu o amendă, declarând că nu se poate abţine să nu apese acceleraţia la podea. Altădată, când se întorcea de la un meci de fotbal de la Constanţa, a fost prins circulând, în localitate, cu o viteză de aproape 200 de kilometri pe oră.

DANSATOR. Captură foto dintr-un film difuzat de TVR în anul 1972, cu micuţul Cornel Penescu în prim-plan

POLITICOS CU POLITICIENII

Apropiat de liderii PSD cu influenţă mare în judeţul Argeş

Cornel Penescu a declarat, deseori, că se ţine departe de politică. Trustul său de presă (cotidianul „TOP” şi postul de televiziune Argeş TV) a încercat să păstreze echilibrul politic. Cu toate acestea, patronul a întreţinut relaţii foarte bune cu primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, şi cu preşedintele consiliului judeţean, Constantin Nicolescu, ambii membri de marcă ai PSD, care dau tonul în politica şi administraţia locală. De altfel, mulţi pun pe seama apropierii de PSD ascensiunea rapidă a lui Penescu în afaceri şi în viaţa publică. În spatele afacerii sale se află oameni influenţi din PSD, iar Penescu „face interesele unora”, este una dintre legendele urbane piteştene.

AMICAL. Cornel Penescu, într-o discuţie cu fostul preşedinte al Senatului, Nicolae Văcăroiu, unul dintre liderii PSD influenţi în Argeş

ANECDOTE

Să i se dea Nobelul

De numele celui mai bogat argeşean s-au legat felurite zvonuri, transformate în timp în adevărate legende urbane şi anecdote. „Penescu ar trebui să primească Premiul Nobel pentru fizică, deoarece a inventat kilogramul de zahăr care nu are decât 900 de grame” e una dintre cele pornite din suspiciunea înşelării la gramaj a clienţilor. Despre Penescu se mai spune că, înainte de a prelua FC Argeş, habar n-avea ce e acela un offside şi că ar fi achiziţionat echipa de fotbal ca să facă imagine pentru firmele sale şi nu din prea mare dragoste pentru culorile alb-violete.

Ne puteți urmări și pe Google News