La români, capul plecat sabia îl taie

La români, capul plecat sabia îl taie

Statul român calcă în picioare legile şi este pe cale să construiască un ansamblu de monumente ale Holocaustului pe spaţiul verde din şi aşa prea sufocatul Bucureşti.

Reprezentanţii comunităţii evreieşti din România spun că nu au cerut un astfel de spaţiu, aşa că, bucureşteni, îl puteţi socoti drept un cadou oferit, în numele vostru, de Ministerul Culturii. Bucureştiul are mari probleme cu spaţiul verde, astfel încât ar trebui să fie îngrijorat de rădăcinile fiecărui copac sau arbust. În schimb, un parc de 3.000 de metri pătraţi este aproape de a fi defrişat total şi convertit, ilegal, într-un ansamblu de monumente.

"Un carusel al presiunilor"

Parcul este situat cam în buricul târgului, fiind mărginit de Splaiul Independenţei şi străzile Mihai Vodă, Lipscani şi Brezoianu. Lumea îl ştie ca parcul Brezoianu. Spaţiul în sine nu se bucură de amenajările unui parc, dar este cât se poate de verde. Sau mai bine zis era. Pentru că angajaţii Primăriei sectorului 5 au început, de vineri, să scoată din rădăcini sutele de arbuşti ce îl înconjurau.

"Personal, cred că totul a fost un carusel al presiunilor internaţionale, iar statul a cedat", a spus Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei. El consideră că Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat ilegal în octombrie 2007. De ce ilegal? Răspunde acelaşi Pătraşcu: "Legea interzice strămutarea sau micşorarea spaţiului verde de pe teritoriul public. Nu văd altă cale decât justiţia".

Soluţiile propuse de arhitectul-şef sunt relocarea ansamblului destinat memoriei Holocaustului sau schimbarea obiectului acestei construcţii, adică ridicarea lui fără renunţarea la vegetaţie. Parcarea de lângă - o variantă

Vicepreşedintele Fundaţiei Eco-Civice, Angelo-Dănuţ Trifu, crede că monumentul ar putea fi amplasat într-un spaţiu din vecinătatea parcului, mai exact pe locul pe care se află acum o parcare.

"Monumentul se poate construi în parcarea Dali, iar aceasta să fie mutată în subteran", crede Trifu, care susţine însă că, pentru aprobarea acestei idei, trebuie consultaţi reprezentanţii comunităţii evreieşti.

Decizia finală vine de la Mediu

După eliberarea PUZ-ului şi a autorizaţiei de construcţie, ambele ilegale (contravin legii spaţiilor verzi), ultimul pas pentru demararea proiectului este o autorizaţie de defrişare.

Directorul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, Radu Popa, spune că decizia de defrişare revine Direcţiei pentru protecţia mediului şi educaţie eco-civică.

Conferinţă fără rabini

Liderii comunităţii evreieşti nu au participat la o conferinţă pentru lămurirea subiectului, organizată luni, 11 mai, de Agenţia de Monitorizare a Presei. Ei au fost însă consultaţi de fundaţia Eco-Civică. Potrivit vicepreşedintelui acestei fundaţii, "ambasada Israelului nu doreşte să se implice în acest caz, fiind o decizie a instituţiilor româneşti. Ei spun că nu au cerut acest amplasament".

Băsescu îşi pregăteşte vizita în Israel

Potrivit lui Nicuşor Dan, reprezentant al organizaţiei non-guvernamentale Salvaţi Bucureştiul, piatra de temelie a proiectului a fost pusă, în octombrie 2006, de preşedintele României de atunci şi acum, Traian Băsescu.

La sfârşitul acestei luni, preşedintele va efectua o vizită oficială în statul evreu. "În cazul de faţă, este o mare presiune internaţională pentru realizarea acestui monument. Este şi vizita preşedintelui Băsescu în Israel la sfârşitul lunii mai. De fapt, autorităţile au lucrat într-un stil cum se întâmplă în România, hai să facem fără nici un plan. În 2006 s-a pus acolo o piatră de temelie pentru acest monument, fără să existe autorizaţie. Şi acuma ne-am trezit că în două săptămâni se duce preşedintele în Israel, aşa că hai să facem de pe o zi pe alta", spunea Dan, într-un interviu acordat evz.ro şi publicat duminică.

CITIŢI ŞI:

În 20 de ani a dispărut jumătate din spaţiul verde bucureştean

Ne puteți urmări și pe Google News