BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%, dar menţine nivelul rezervelor minime obligatorii.
Astfel, începând cu data de 7 mai dobânda cheie scade la 9,5%, dar ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută, rămân la 18% şi, respectiv, 40%.
"În şedinţa din 6 mai, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 9,5% pe an de la 10%, începând cu data de 7 mai 2009", se arată într-un comunicat al băncii centrale.
Banca centrală a mai decis şi utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă în vederea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar.
La finele lunii martie, BNR a hotărât să reducă la zero rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani, începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009.
Raportul asupra inflaţiei, prezentat mâine CA al BNR a analizat şi aprobat, azi, raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat mâine.
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale s-a întâlnit azi într-o şedinţă de politică monetară.
În cadrul consiliului a fost decis nivelul dobânzii cheie, aflată până acum la 10%, însă estimările specialiştilor cu privire la deciziile BNR sunt împărţite.
În timp ce unii susţin că Banca Naţională va menţine rata dobânzii la 10%, alţii cred că, odată cu intrarea primei tranşe a împrumutului de la FMI, au fost create premisele pentru relaxarea politicii monetare şi se aşteaptă la o reducere cu 0,25%.
În ceea ce priveşte ratele rezervelor minime obligatorii, analiştii consideră că Banca Naţională a României nu va opera nicio modificare, după ce, la şedinţa de politică monetară din 31 martie, BNR a decis excluderea din baza de calcul a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţa reziduală de peste 2 ani, începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 13:47