RECOMANDARE. Dacă în copilărie proteinele din carne sunt esenţiale, după 40 de ani ele trebuie reduse drastic din alimentaţie.
Carnea este cel mai bun furnizor de proteine, dar măreşte colesterolul şi creşte riscul de cancer, avertizează nutriţioniştii. Totuşi, consumul de carne este esenţial în copilărie şi în adolescenţă pentru că ajută în procesul de creştere.
Proteinele sunt substanţe de bază în alimentaţie, deoarece intră în componenţa musculaturii şi constituie un element necesar pentru menţinerea imunităţii. După vârsta de 40 de ani, când încetineşte metabolismul, trebuie însă redus consumul de carne grasă.
„Două zile de post pe săptămână ar fi esenţiale pentru curăţarea organismului”, spune medicul nutriţionist Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Obezitate „Moşilor” din Bucureşti.
Carnea roşie: vită, porc, miel
Specificul cărnurilor roşii este conţinutul ridicat de fier, mineral esenţial pentru anemici. Carnea de vită este considerată cea mai nutritivă, urmează cea de porc, iar ultima este carnea de miel, care e şi cea mai grasă. „Preparaţi carnea grasă la grătar, astfel încât să se poată scurge mai bine grăsimea din ea”, sugerează Eduard Ada mescu. La porc, carnea cea mai bună este muşchiul file. La miel - pulpa.
- BENEFICII. Este o sursă bună de proteine, vitamine şi minerale, precum fosforul, potasiul, magneziul şi seleniul.
- RISCURI. Pentru că este bogată în grăsimi saturate şi colesterol poate duce la îngroşarea arterelor şi la apariţia unor boli de inimă.
- RECOMANDARE. 90 de grame pe zi.
Carnea albă: peşte, pui, curcan
Carnea albă conţine proteine de calitate, fier, zinc, magneziu, vitamina B12. Cel mai sănătos este peştele, care con ţine acizi graşi polinesaturaţi, buni pentru vasele de sânge. Acizii Omega 3 şi Omega 6 pot contribui la buna dezvoltare a creierului fătului.
- BENEFICII. Carnea albă este mai săracă în lipide decât cea roşie. Este indicată în special persoanelor care suferă de diabet, dislipidemie, obezitate.
- DEZAVANTAJE. Este mai săracă în fier decât carnea roşie.
- RECOMANDARE. 150-200 grame/zi.
Carnea neagră: vânatul
Carnea de caprioară e foarte apetisantă şi o sursă importantă de vitamine şi de săruri minerale. Nici cea de mistreţ nu este mai prejos, având mult mai puţină grăsime decât porcul domestic.
- BENEFICII. Are mai multe vitamine şi este bogată în proteine de calitate. Este o carne slabă, cu 4%-6% grăsime, faţă de 30% cât are cea de porc domestic.
- DEZAVANTAJE. Are conţinut mare de purine, substanţă care le poate fi dăunătoare celor cu boli de rinchi. Există riscul contaminării cu paraziţi, de pildă trichinella spiralis.
- RECOMANDARE. 150 grame pe zi.