Silviu Sergiu: „Acordarea cetăţeniei române le întreţine românilor din Basarabia perspectiva prosperităţii economice în interiorul UE, iar aceasta este o armă foarte eficientă în lupta cu comunismul”.
Guvernul a simplificat procedurile de obţinere a cetăţeniei române de către locuitorii Republicii Moldova, care şi-au pierdut-o în mod abuziv, şi de către rudele lor până la gradul trei. În momentul de faţă, la Ambasada României din Chişinău au fost depuse între 800.000 şi 1.000.000 de cereri de acordare a cetăţeniei. Cifrele au fost date publicităţii de preşedintele Traian Băsescu, marţi seară, într- o emisiune a postului public de televiziune. Din estimările Bucureştiului, 65%-70% din cei aproximativ 4.000.000 de locuitori ai Republicii Moldova, adică aproximativ 3 milioane, sunt de origine română.
Cu siguranţă, autorităţile de la Bucureşti nu vor acorda în masă cetăţenia română. O astfel de strategie se va izbi, în mod cert, de opoziţia ţărilor Uniunii Europene, care nu doresc ca piaţa forţei de muncă să fie invadată de ex-moldoveni, dispuşi să muncească ieftin, în condiţiile în care criza economică a dus deja la amplificarea şomajului.
De altfel, retorica preşedintelui Traian Băsescu de la TVR a trădat existenţa unor tensiuni pe această temă. Întrebat dacă au existat obiecţii din partea unor ţări UE la simplificarea procedurilor de acordare a cetăţeniei române, şeful statului a evitat un răspuns tranşant: „Eu m-am limitat la a-mi informa colegii, nu la a le cere aprobarea”.
Nu se va exagera cu acordarea cetăţeniei şi pentru că ţara noastră nu-şi permite să rişte golirea Republicii Moldova de etnici români. Dincolo de Prut, nivelul de trai este scăzut, iar mirajul Occidentului este mare. Pericolul este ca la Chişinău să nu mai rămână nimeni de protejat de abuzurile comuniştilor. Consecinţa imediată ar fi întărirea regimului autoritarist şi, implicit, consolidarea poziţiei Rusiei, într-o perioadă în care Moscova pare mai decisă ca oricând să „readucă la ordine” fosta republică-satelit. Creşterea numărului de cetăţeni români din Republica Moldova, în paralel cu rămânerea lor la Chişinău, este un instrument prin care Bucureştiul poate preveni încalcarea de către comunişti a drepturilor şi libertăţilor individuale şi de a evita astfel derapajul Basarabiei către dictatură. Cetăţenia română este colacul de salvare pe care România îl aruncă Basarabiei, pentru ca aceasta să nu se înece în lacul rusesc. Este important ca Republica Moldova să rămână legată de Patria-mamă, în aşteptarea unor vremuri mai prielnice ieşirii de sub influenţa Rusiei. În mod cert, contextul actual este defavorabil, nici măcar Uniunea Europeană nefiind interesată de aderarea Basarabiei. Economia şubredă, sărăcia în care se zbate populaţia, mare parte din ea rusofilă, sunt tot atâtea motive ca UE să dorească păstrarea Moldovei într-o zonă-tampon, între Europa şi Rusia.
Acordarea cetăţeniei române le creează şi le întreţine românilor de dincolo de Prut perspectiva prosperităţii economice în interiorul UE, iar aceasta este o armă foarte eficientă în lupta cu comunismul. Istoria a dovedit acest lucru în repetate rânduri, inclusiv în cazul României.
CITIŢI ŞI:
Eroul din Transnistria, bătut crunt de torţionari Fără „izolarea” Moldovei SENATUL EVZ: Republica Moldova Loteria cetăţeniei Natalia Morar, femeia de la care a pornit revoluţia de la Chişinău