Cancerul va putea fi detectat printr-un nou procedeu descoperit de către cercetătorii Şcolii de Medicină de la Universitatea Standford, anunţă ediţia online a publicaţiei Nature Medicine.
Specialiştii au inventat un dispozitiv care, prin descărcări electrice repetate, separă proteinele asociate cancerului de restul proteinelor din organism. Astfel sunt obţinuţi anticorpi care măsoară atât cantitatea, cât şi poziţia diferitelor proteine din corp. Prin această tehnică, specialiştii au putut detecta variaţiile nivelurilor de activitate ale genelor canceroase din mostre de limfom şi chiar să distingă diferitele tipuri de tumori.
"Tehnologia ne permite să analizăm la scară foarte mică proteinele asociate cu cancerul. Nu numai că putem lucra la nivelul picogramelor - a bilioana parte dintr-un gram - , dar putem observa şi modificările până acum insesizabile ale proteinelor", a declarat doctorul Dean Felsher, membru al echipei de cercetători de la Centrul pentru studierea cancerului din Stanford.
În prezent, medicii nu cunosc cu exactitate transformările prin care trece o tumoare în timpul tratamentului.
"Modalitatea standard prin care măsurăm dacă un tratament este sau nu eficient este să aşteptăm câteva săptămâni pentru a vedea dacă masa tumorală se micşorează. Cu această descoperire, medicina face un pas înainte", a menţionat medicul Alice Fan.
Metoda este testată acum în cazul tumorilor cerebrale şi al celor la gât.