După ce a lăsat mii de oameni să se înscrie, ministrul Dan Nica a anunţat că va suspenda concursul, din lipsă de fonduri. Angajarea va rămâne doar un vis pentru miile de tineri care s-au înghesuit, în ultimele zile, să se înscrie la examenul pentru cele 1.200 de posturi de agenţi, scoase la concurs de Poliţia Română.
Motivul: ministrul administraţiei şi internelor, Dan Nica, a hotărât să suspende concursul pentru câteva luni, întrucât şi-a dat seama că instituţia nu are bani să plătească salariile noilor angajaţi. Interesant e faptul că mai-marii internelor au ajuns la această concluzie la nici două săptămâni după ce s-au hotărât să facă angajări şi au anunţat public că „s-a dat undă verde înscrierii la concurs”.
Faptul că înscrierile au început pe 1 aprilie s-a dovedit a fi, în cele din urmă, o glumă proastă pentru 4.000 de persoane care s-au călcat în picioare în faţa Centrului Cultural al Internelor din Bucureşti, doar pentru a-şi încerca norocul la unul dintre cele 450 de posturi „puse la bătaie” de Poliţia Capitalei. În februarie existau bani
Concluzia la care a ajuns acum ministrul Nica e cu atât mai surprinzătoare cu cât, la începutul lunii februarie, guvernul s-a lăudat prin vocea ministrului finanţelor, Gheorghe Pogea, că a alocat Internelor fonduri suficiente, astfel încât, până la sfârşitul anului, să poată fi angajaţi 6.000 de poliţişti.
„Ministerul administraţiei a primit în plus de la buget bani pentru a putea plăti salariile a 6.000 de poliţişti ce ar urma să fie angajaţi în acest an”, spunea Pogea. Iar unul dintre secretarii de stat de la finanţe venea cu clarificări: Internele au primit, pentru 2009, 180 de milioane de lei în plus de la buget, faţă de anul trecut, mare parte din această sumă fiind alocată plăţii salariilor noilor angajaţi. Vise spulberate, eforturi în zadar
Candidaţii înghesuiţi, ieri, în faţa Centrului Cultural al Internelor habar n-aveau de posibila suspendare a concursului. Mulţi dintre ei îşi luaseră liber de la serviciu sau chiuleau de la facultate pentru a se înscrie. „Nu cred aşa ceva. Ar fi bătaie de joc! M-am căciulit la şefu’ două zile ca să pot să vin aici”, spunea un tânăr, angajat la Distrigaz.
„Era normal să fim şi noi informaţi”, s-a amărât un altul, postat pentru a doua zi la coadă, după ce alaltăieri uitase acasă un document din dosar. E paznic la Spitalul Municipal şi spune că „s-a săturat” de condiţiile de acolo.
Pentru Gheorghe Lixăndrescu, un tânăr din Argeş, student la Bucureşti, ţeapa e cu-atât mai ridicolă cu cât riscă să piardă un an de studii: şi-a retras de la facultate diploma de Bac în original pentru a o pune la dosar. Lixăndrescu visa de mult să calce pe urmele vărului său, student la Academia de Poliţie.
SOLUŢIE DE CRIZĂ „Decât să fiu dată afară, mai bine încerc”
Printre miile de aspiranţi la uniforma de poliţist s-au strecurat, în Capitală, şi câţiva oameni trecuţi de vârsta tinereţii, pe care vremurile de criză îi împing la reconversie profesională şi posturi sigure. „La fabrica la care lucrez se dau oameni afară pe capete. Am un copil şi trebuie să-l cresc cumva. Decât să aştept să fiu dată afară, mai bine încerc aici”, spunea o candidată trecută bine de 40 de ani. Era încrezătoare că va trece cu brio de testele fizice, deşi „concurenţii” i-ar putea fi copii. Se antrenează după ce vine de la serviciu, alături de băiatul ei, care abia aşteaptă să se laude la şcoală că are mamă poliţistă. Din păcate, decizia ministrului Nica i-a cam stricat planurile. (Livia Cimpoeru)