IMPOZIT PE VENIT. ANAF preferă să vireze diferenţele de după regularizare în conturi bancare, unele vechi de peste cinci ani.
În declaratia privind venitul realizat în anul 2007, Anca M. a specificat ca diferenţa de impozit să îi fie virată pe cardul de salariu, emis de Raiffeisen Bank. Ulterior, a primit o înştiinţare de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) care o informa că suma îi va fi restituită prin mandat poştal, fără a fi indicată însă perioada în care îi vor fi returnaţi banii sau un număr de telefon de contact.
După câteva luni de aşteptare, Anca M. a făcut un drum la administraţia financiară pentru a da de urma diferenţei de impozit. Acolo, surpriză, i s-a comunicat că banii au fost transferaţi într-un cont bancar al Bancpost, pe care nu îl mai foloseşte de cinci ani. În aceste condiţii, mai putem avea certitudinea că statul ne mai dă diferenţa de impozit pe venit după ce ne-a taxat mai mult decât trebuia? Dacă ai dovada, fiscul corectează greşeala
Întrebaţi de EVZ, reprezentanţii ANAF au explicat că datele privind conturile cetăţenilor sunt furnizate de bănci ministerului de finanţe, în scopul restituirii diferenţelor de impozit pe venit după regularizarea anuală. „În situaţia în care organul fiscal deţine informaţii privind conturile de card de debit în lei ale contribuabililor, restituirea sumelor rezultate din regularizarea impozitului anual pe venit se face prioritar prin virament bancar”, ne-au declarat funcţionarii ANAF.
Ei afirmă că, în cazul în care fiscul restituie suma „din eroare” în alt cont decât cel indicat, persoana prejudiciată trebuie să facă o sesizare. Ea trebuie să prezinte dovada că a indicat alt cont decât cel în care au fost viraţi banii. În acest caz, reprezentanţii ANAF susţin că vor „întreprinde demersurile necesare” restituirii sumelor datorate prin virament în contul bancar corect. Reamintim că declaraţiile privind venitul realizat anul trecut trebuie depuse la Fisc până pe 15 mai 2009.
OPŢIUNE 13% dintre contribuabili ajută ONG-urile
- Numărul persoanelor fizice care au direcţionat 2% din impozitul pe venit către organizaţii nonprofit a crescut de la aproape 570.000 în 2005 (8% dintre contribuabili), la circa 840.000 în 2006 (12%) şi la peste 960.000 în 2007 (13%), conform unei analize semnate de ministrul finanţelor, transmite Mediafax.
- Suma cedată ONG-urilor din acest impozit s-a cifrat la 17,7 milioane de lei în 2005, 31,2 milioane de lei în 2006 şi 48,7 milioane de lei în 2007.
- Cei care doresc să contribuie la susţinerea organizaţiilor nonprofit cu 2% din impozitul pe venit trebuie să depună, până pe 15 mai, la administraţia financiară formularul 230 „Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual”.