Bilanţul victimelor cutremurului din Italia

Bilanţul victimelor cutremurului din Italia

Cel puţin cinci români au murit în urma cutremurului care a zguduit luni dimineaţă centrul Italiei, a precizat ieri ministerul Afacerilor Externe (MAE), care a mai avertizat că numărul victimelor scoase de sub dărâmături era în creştere. Un bilanţ provizoriu al autorităţilor italiene a completat situaţia sumbră: 260 de morţi, dintre care 16 copii, zeci de dispăruţi şi 1.500 de răniţi, dintre care 100 în stare gravă.

CUTREMUR DUPĂ CUTREMUR

O replică puternică, produsă în această dimineaţă, în jurul  orei 06:30 (07:30 ora României), a îngreunat operaţiunile salvatorilor. De asemenea, o altă replică a seismului a lovit ieri greu încercatul oraş L’Aquila, complicând munca miilor de salvatori care îi caută, printre ruine, pe posibilii supravieţuitori. Cele mai puternice cutremure au avut magnitudinea de 5,3, respectiv 3,8 gare pe scara Richter.

Activitatea seismică a afectat mai multe regiuni, mai ales în jurul orei 20:25 GMT (23:25, ora României) în Calabria, un seism cu magnitudinea 3,2 grade pe scara Richter. În jurul orei 21:15 GMT (00:15, ora României), provincia Ravena a fost afectată de un seism de 2,5 grade.

Funeraliile victimelor ar putea avea loc vineri

Potrivit unei propuneri a arhiepiscopului local, funeraliile naţionale ale celor 250 de victime ale cutremurului din L'Aquila ar putea avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, informează AFP.

Liderii religioşi locali vor ca funeraliile colective să aibă loc concomitent cu sărbătoarea de Vinerea Mare, când se comemorează, în tradiţia catolică, moartea lui Iisus Hristos.

Cadavrele au fost depuse la centrul de coordonare a ajutoarelor al Protecţiei Civile, la şase kilometri distanţă de centrul oraşului.

Potrivit agenţiei Ansa, dintre cele 250 de victime ale seismului, 87 nu sunt originare din L'Aquila. (Roxana Dumitru)

Italia a cerut ajutor financiar Comisia Europeană a anunţat că Italia a solicitat oficial ajutor financiar, pentru a face faţă consecinţelor pe care le-a avut cutremurul din centrul ţării.

„Italia are la dispoziţie zece zile pentru a ne comunica valoarea pagubelor şi fondurile vor fi furnizate imediat ce vom avea aceste informaţii”, a declarat un purtător de cuvânt al Executivului european.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 15:01

O familie de români, printre victime

Informaţiile furnizate încă de luni seară de agenţia Adnkronos au fost confirmate ieri dimineaţă de MAE: o familie de români - mama, tatăl şi un copil, au murit în urma cutremurului. Presa italiană precizase că toţi trei au fost scoşi de sub dărâmături la San Demetrio. Cu numai cîteva ore înainte, MAE confirmase moartea unei alte românce. Ieri seară, autorităţile au mai anunţat moartea unui minor român, precizând totodată că bilanţul este unul provizoriu.

O parte dintre românii afectaţi de cutremur au început să se întoarcă în ţară. MAE a precizat ieri că nouă cetăţeni români plecaţi din zona afectată de seism au solicitat sprijinul ambasadei. Consulul a eliberat titluri de călătorie necesare întoarcerii în ţară pentru 8 dintre aceştia.

48 de ore de căutări

Şeful guvernului italian, Silvio Berlusconi, a anunţat ieri că printre victime se află 17 neidentificate. Auto rităţile italiene au avertizat totodată că mai există cel puţin 15 dispăruţi sau chiar mai mulţi, în condiţiile în care unii dintre imigranţii care lucrează în agricultură nu sunt înregistraţi în acte. Berlusconi a subliniat însă că opera ţiunile de salvare vor continua încă 48 de ore.

Munca miilor de salvatori a fost serios îngreunată de replicile seismului, care au zguduit centrul Italiei luni şi ieri. Cea mai puternică replică, de aproximativ 5,3 grade pe scara Richter, a lovit ieri iarăşi centrul Italiei, omorând cel puţin o persoană şi îngrozind miile de supravieţuitori care se adăpostesc în corturi, înfruntând temperaturile scăzute din regiunea muntoasă. BBC preciza ieri că numărul corturilor necesare supravieţuitorilor nu era suficient. Cel puţin 17.000 de persoane rămăseseră fără case, în special în oraşul L’Aquila, unde câteva mii de clădiri, multe dintre ele monumente istorice, s-au prăbuşit. L’AQUILA ŞI ONNA, CELE MAI AFECTATE

Unda tectonică a lăsat în urmă două oraşe-fantomă

Dan Stancu

Mai multe clădiri medievale din L’Aquila şi o parte dintre cele construite în anii ’70 au fost grav afectate sau chiar distruse de cutremurul produs luni dimineaţă. Din a doua categorie face parte şi Hotelul Duca degli Abruzzi, acum o ruină, scrie cotidianul britanic „The Times”. ”S-a prăbuşit ca un pachet de cărţi de joc”, povesteşte Petra Böhmig, o stomatoloagă de naţionalitate germană care locuieşte într-un bloc de apartamente de vizavi. „Este îngrozitor. Poţi înţelege faptul că se pră buşesc clădiri medievale, dar cele mai recente ar fi trebuit să reziste la cutremur”, opinează femeia.

Spitalul şi sediul principalei secţii de poliţie au fost, de asemenea, avariate, însă cel mai mult a avut de suferit centrul istoric. Un palat construit în perioada Renaşterii şi situat în apropierea primăriei a rămas fără acoperiş şi fără o parţe din faţadă. Nici catedrala din L’Aquila nu a rămas neatinsă, iar cupola Bisericii Santa Maria, construită în secolul al XVIII-lea, a fost parţial distrusă.

„L’Aquila este un oraş medieval. Nu mai putem înlocui ceea ce am pierdut. Inima unui mare oraş a fost sfâşiată”, spune, cu amărăciune, inginerul constructor Pierluigi Frezza.

Locuitorii s-au refugiat la rude şi la prieteni sau în corturile instalate de echipele de intervenţie în jurul oraşului. „Nici nu ne gândim să ne întoarcem în casa noastră, deşi aceasta a fost doar uşor afectată”, spune Giani Festa, în vârstă de 41 de ani, aflat într-o tabără de corturi împreună cu soţia şi copilul de 8 ani.

Şters de pe hartă

Din orăşelul Onna, unde a fost localizat epicentrul seismului, nu au mai rămas decât case distruse şi grămezi imense de moloz, patruzeci dintre cei 300 de locuitori pierzându-şi viaţa, transmite AFP. Supravieţuitorii s-au adăpostit în corturile din afara localităţii. „Întreaga mea familie este în viaţă, prietenii mei la fel”, spune Silvana, o femeie în vârstă de 50 de ani, vizibil marcată însă de moartea celor 40 de persoane.

RUINE. Orăşelul Onna, distrus complet şi părăsit de locuitori Foto: EPA

Ne puteți urmări și pe Google News