Supărat pe jurnaliştii care-i trăgeau de urechi pe fotbaliştii naţionalei, după 2-3 cu Serbia, de la Constanţa, Paul Codrea s-a răstit la ei: „Dacă nu sunteţi mulţumiţi de jocul meu, să ştiţi că sunt gata să las pe oricine în loc!”.
Problema e că, şi dacă Paul Codrea (care n-a jucat cu Austria) ar fi sincer, nu e limpede rocada pe care o propune: poate că visează să ne devină coleg la rubrica sportivă a ziarului. (Şi fiindcă tot a venit vorba de o rocadă, mă simt obligat să declar public că sugestia mea de săptămâna trecută era o glumă. Nu de alta, dar am trezit dezacordul unei colege din presă, la a cărei părere ţin, şi care m-a sunat la Paris ca să şi-l exprime, ştiind probabil că nu-mi citesc emailurile).
Aproximativ la jumătatea calificărilor, lucrurile stau pentru România mai prost decât au stat vreodată. Nu-mi amintesc ca echipa noastră să fi fost pe locul cinci (din şase), loc pe care miercurea trecută se aflau, în alte grupe, Albania, Luxemburg, Azerbaidjan, Estonia şi alte tradiţionale ciuci ale bătăilor. Ca să nu spun că Albania are şase puncte şi Estonia cinci (e drept, cu un joc mai mult). Doar Luxemburg ţine pasul cu noi.
Dacă e adevărat că şansa ţine cu cei mai buni, trebuie să fie adevărat şi că ghinionul se ţine scai de cei slabi. Fără Chivu şi, miercuri, şi fără Mutu (care susţinea că mai avem şanse!), cu Rădoi schimbat la pauză, România lui Piţurcă nu mai înseamnă nimic. Media de vârstă a austriecilor a fost de 23,2 de ani. Echipa de tineret, cum ar veni. Ce pretenţie să mai am de la Contra şi ceilalţi „veterani” care n-au nici măcar vârsta lui? Adio, calificare!
Dintre echipele mari, doar Portugalia se mai află pe un loc care-i dă minime şanse la calificare. Portughezii n-au jucat miercuri, dar au şase puncte din cinci partide, reuşind contraperformanţa unui 0-0 cu Albania şi a unui 2-3, tot acasă, cu Danemarca. Nici Cehia nu e în formă, cu opt puncte din şase partide, învinsă miercuri acasă de Slovacia vecină şi prietenă. Aproape de calificare, la jumătatea drumului, sunt Spania, Olanda, Italia, Anglia şi Germania. Surprize fac cele două Irlande: cea de nord e pe locul întâi într- o grupă medie ca valoare, din care mai fac parte totuşi Cehia, Slovacia, Slovenia şi Polonia, iar cea din sud a scos un 1-1 pe San Siro şi are aproape asigurat locul doi. Dar cea mai mare surpriză e Bosnia, cu 12 puncte din şase meciuri, cu victorii la Estonia (7-0!), Armenia (4-1!) şi Belgia (4-2 în deplasare!). Mai bine decât alte foste iugoslave, cu excepţia Serbiei, despre care e mai bine să nu vorbim. Franţa a jucat la Paris încă şi mai puţin entuziasmant decât la Kaunas. Noroc cu Ribéry!
P.S. 30.000 de euro ar fi fost propuşi cuplului de arbitri danez Gjedin şi Hansen pentru a influenţa rezultatul partidei de handbal dintre România şi Muntenegru în calificările pentru Mondialul din acest an. Presa franceză şi Federaţia Euopeană nu ştiu care dintre cele două ţări se face vinovată de tentativa de corupţie. Doar că partida s-a desfăşurat la Oradea. Cazul e doar unul din cele şase monitorizate de federaţie în ultimii patru ani.