Veniturile directorilor americani s-au topit odată cu profiturile
- Adam Popescu
- 4 aprilie 2009, 00:00
Sumele medii anuale primite, din salarii şi bonusuri, de directorii generali ai celor mai mari companii americane au scăzut, anul trecut, cu 8,5%, până la 2,24 milioane de dolari, comparativ cu 2007, scrie cotidianul „Wall Street Journal” (WSJ), în ediţia electronică.
Dacă includem în calcul şi acţiunile deţinute sau cele la care au dreptul prin contract, compensaţiile, planurile de pensionare sau alte avantaje, veniturile totale ale managerilor marilor companii de peste ocean au scăzut cu 3,4%, până la o medie de 7,56 milioane de dolari pe an.
Studiul, care vizează numai şefii companiilor cu venituri anuale mai mari de 5 miliarde de dolari, a fost realizat de firma de cercetare Hay Group, la cerinţa WSJ.
Declinul câştigurilor marilor manageri este primul din ultimii şapte ani şi a fost determinat de criza financiară şi economică, cea mai gravă de după cel de-al doilea război mondial.
La aceasta se adaugă măsurile de austeritate impuse în multe companii, după ce opinia publică a protestat vehement împotriva bonusurilor primite de şefii instituţiilor private ajutate de stat cu bani.
Cele mai mari scăderi de venituri le-au consemnat managerii băncilor şi cei ai firmelor de brokeraj, potrivit WSJ. Câştigurile totale anuale în acest sector au scăzut, în 2008, cu 14,2%, până la o medie anuală de 7,6 milioane de dolari.
Venituri astronomice pentru şeful Motorola
Cel mai bine plătit manager, inclus în lista WSJ, este directorul general al companiei de telecomunicaţii Motorola, Sanjay Jha. Acesta încasează câş tiguri anuale ce se ridică la 103,5 milioane de dolari. Pe locul doi în clasament se află şeful Occidental Petroleum Corporation, Ray R. Irani, care primeşte compensaţii anuale directe în valoare de circa 50 de milioane de dolari. Podiumul este întregit de boss-ul companiei de media şi divertisment Walt Disney, Robert A. Iger. El încasează anual câştiguri ce totalizează aproape 50 de milioane de dolari.
Este însă posibil ca, după această criză, marii manageri americani să nu mai ajungă niciodată să câştige salariile astronomice de până în 2007. „Ne aflăm la un punct istoric de cotitură în ceea ce priveşte compensaţiile directorilor generali”, a declarat Charles Elson, şeful Centrului Weinberg pentru Guvernanţă Corporativă, de la Universitatea Delaware. În opinia acestuia, câştigurile directorilor americani vor scădea treptat în următorii ani.