Marga Barbu, răpusă de o afecţiune cardiacă

Marga Barbu, răpusă de o afecţiune cardiacă

„Hangiţa Aniţa” din seria ”Haiducii”, a încetat din viaţă ieri, la 80 de ani.

Îndrăgita actriţă Marga Barbu, celebră mai ales pentru rolul hangiţei Aniţa din filmele ”Haiducii”, a încetat din viaţă ieri, la vârsta de 80 de ani. Actriţa a murit la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, din pricina unei suferinţe cardiace mai vechi. Marga Barbu fusese internată în urma cu câteva zile, potrivit managerului de la Floreasca, Claudiu Turculeţ.

La aflarea tristei veşti, actorul Ion Besoiu, care a debutat alături Marga Barbu (cu care a făcut un cuplu de neuitat în filmul „Haiducii”), s-a arătat devastat. Coincidenţa face ca, exact în momentul în care a fost contactat EVZ, actorul să urmărească, împreună cu Stelian Tănase, secvenţe din filmul „Vultur 101” (1957, regia Andrei Călăraşu) – cel în care a debutat, alături de Marga Barbu. Cei doi urmăreau secvenţe din film, iar Ion Besoiu îşi amintea de partenera sa, Marga Barbu, atunci când telefonul EVZ i-a anunţat trista veste.

”Era înnebunită după perfecţiune”

„Regret teribil că am mai pierdut o actriţă din generaţia mea, o doamnă specială a teatrului şi a filmului românesc. Îmi amintesc că era „înnebunită” după perfecţiune, muncea cât putea de mult pentru ca totul să iasă impecabil”, ne-a declarat interpretul haiducului Amza, iubitul hangiţei Aniţa (personaj care a consacrat-o pe Marga Barbu) în filmele „Haiducii” şi „Răpirea fecioarelor”. Ion Besoiu consideră de neuitat momentul în care a jucat în „Haiducii” (1966), în regia lui Dinu Cocea, alături de alţi actori importanţi, precum Amza Pellea şi Colea Răutu. ”Avea un ce unic, fermecător în colegialitătea sa alertă, tandră, inteligentă, în umoru-i contagios.

Era mereu deasupra condiţiei însăşi a producţiilor de gen, în care a deţinut roluri de prim rang, precum seria de aventuri a filmelor cu haiduci, dar şi în rolurile de compoziţie din alte categorii de pelicule, Am avut privilegiul de a o urmări pe Marga Barbu nu doar pe ecran, dar şi pe platourile de filmare şi în casa împărţită cu Eugen Barbu pe strada Eminescu”,  afirmă criticul  Valerian Sava.

Aristocrată din Ardeal

Marga Barbu provenea din aristocraţia Ardealului, dintr-o familie de intelectuali, de patrioţi, în genul lui Lucian Blaga, spune unul dintre prietenii actriţei, Corneliu Vadim Tudor.  Eugen Barbu, soţul ei, a fost vice-preşedintele Partidului România Mare. Tatăl ei era inginer, mama-balerină. „Era o actriţă totală, o mare profesionistă. Eugen Barbu a iubit-o foarte mult, iar ea avea un imens respect pentru soţul ei”, şi-a amintit Corneliu Vadim Tudor. Iubeau câinii, aveai trei canişi. 

Marga avea şi un talent aparte pentru limbi străine, ştia cinci-şase limbi de circulaţie internaţională, în ultimii ani învăţase japoneza. Avea un vocabular de 200-300 de cuvinte în japoneză. După moartea lui Eugen Barbu, în 1993, ea s-a izolat. Ultima dată, Corneliu Vadim Tudor a întâlnit-o, la partid, o dată cu decernarea premiilor ”Eugen Barbu” pe 20 februarie.

„Avea o ţinută foarte sportivă, în tinereţe, fusese balerină, ca şi mama ei. Avea o siluetă de invidiat, mânca vegetarian şi se îmbrăca foarte elegant. Era o  adevărată doamnă”, a povestit Corneliu Vadim Tudor.

O iubire de legendă

Regizorul Şerban Marinescu, cel care i-a oferit Margăi Barbu poate cel mai ofertant rol din carieră, cel de compoziţie din „Domnişoara Aurica”, era la rândul său năucit la aflarea veştii: „Marga gândea pozitiv, era un om foarte deschis, o actriţă extrem de serioasă, din şcoala veche. Se duc, pe rând, actorii din acea generaţie, şi îmi pare foarte rău”.

Despre colaborarea la filmul pe care l-au realizat împreună, Marinescu îşi aminteşte : „Juca o doamnă bătrână, puţin senilă, naivă, aiurită. S-a dedicat în înteregime acestui lucru, a trecut peste toate obiceiruile femeilor, s-a îmbîtrânit, s-a urâţit, pentru ca rolul să iasă cât mai bine. A jucat cu încredere şi curaj. Este un personaj care, la acea vreme, a însemnat ceva pentru filmul românesc. Vorbim despre respectul pentru profesie pe care l-a avut Marga Barbu”.

Şerban Marinescu este unul dintre cei care au cunoscut îndeaproape şi legendarul mariaj dintre Marga şi Eugen Barbu: ”Era un mariaj exemplar. Marga l-a sprijinit foarte mult pe Eugen Barbu. A fost gospodină, femeie şi secreatră pentru el. De exemplu, ţinea socotelile manuscriselor cu multă grijă. Deşi nu i-am mai văzut de acum 25 de ani, m-a marcat grija şi iubirea reciprocă, ceea ce mai rar mai întâlneşti astăzi. Se ocroteau unul pe altul şi ţineau la celălalt, cu toate că trecuseră de vârsta primei tinereţi. Aveau peste 60 de ani”.

CAVALER Decorată de Iliescu cu „Serviciul Credincios”

Născută pe 24 februarie 1929, în Maramureş, la Ocna Şugatag, Marga Barbu s-a mutat, împreună cu părinţii, la vârsta de 14 ani, în Capitală, unde a absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti, în 1950. A debutat în film în 1953, în „Nepoţii gornistului”. Primul ei soţ a fost actorul Constantin Codrescu, dar marea iubire şi-a găsit-o alături de scriitorul Eugen Barbu, căruia i-a fost credincioasă până la când acesta s-a stins. Marga Barbu a jucat în toate filmele, destul de numeroase, făcute după scenariile scrise de acesta.

Consacrarea şi locul în inima spectatorilor şi le-a cucerit cu partitura hangiţei Aniţa din cele şase filme din seria „Haiducilor” şi cu cea a maleficei Agatha Slătineanu din cele şase filme ale seriei „Mărgelatu”, toate scrise de Eugen Barbu şi de colaboratorii săi. Marga Barbu a abordat, însă, şi partituri mai dificile, cum ar fi rolul din ecranizarea romanului „Bietul Ioanide” (1979, regia Dan Piţa) şi, mai ales, rolul de compoziţie din „Domnişoara Aurica” (1985), o ecranizare realizată de Şerban Marinescu după o nuvelă de tinereţe a soţului său. În anul 2004, preşedintele Ion Iliescu a decorat-o pe Marga Barbu cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios”, în grad de cavaler.

CITIŢI ŞI:

Ne puteți urmări și pe Google News