Numărul redus de tranzacţii imobiliare încheiate în ultimele luni ar putea duce la creşterea comisioanelor practicate de agenţii imobiliari, susţine secretarul general al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Carmen Mihăiţă.
"Comisioanele nu au niciun motiv să scadă. În condiţiile în care o proprietate se vinde tot mai greu este normal ca nivelul comisionelor să crească. Agentul se chinuie mai mult să vândă proprietatea respectivă", a spus Mihăiţă.
În prezent comisioanele agenţiilor imobiliare ajung până la 3%, aplicabil atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului.
Totodată, potrivit datelor ARAI, circa 10% dintre membrii Asociaţiei au dat faliment în ultimele şase luni, din cauza dificultăţilor de pe piaţă, iar o parte din cei care încă îşi continuă activitatea şi-au completat portofoliul cu alte tipuri de servicii, precum amenajări interioare şi curăţenie. Piaţa rămâne blocată
Potrivit preşedintelui ARAI, Ruxandra Cleciu, piaţa rezidenţială este blocată, în continuare, din cauza îngheţării creditării.
"Problema este lipsa finanţării. Băncile spun că dau credite, în realitate însă, nu se dau credite ipotecare. De asemenea, evaluările proprietăţilor de către bănci se fac la jumătatea valorii din perioada de vârf de anul trecut pentru apartamentele vechi, iar la cele noi evaluările sunt cu 15% faţă de preţul de listă", a spus Cleciu.
În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, Cleciu a arătat că pe segmentul locuinţelor vechi vor continua să scadă, dar nu la nivelurile vehiculate pe piaţă de 8.000 de dolari pentru un apartament. În ceea ce priveşte locuinţele noi, Cleciu a menţionat că dezvoltatorii "au făcut deja eforturi", dar că nu mai pot să scadă sub nivelul costului.
CITIŢI ŞI: Afacerile imobiliare de la 1600