Şomajul ne întoarce în 2003

Şomajul ne întoarce în 2003

Ministrul muncii, Marian Sârbu, estimează că numărul şomerilor din toată ţara se va dubla până la sfârşitul acestui an.

Rata medie a şomajului ar putea ajunge în acest an până la nivelul celei din 2003, adică la aproximativ 8 procente, de la 4%, cât înregistra la sfârşitul anului trecut. Pentru a face faţă plăţilor in demnizaţiilor de şomaj, Marian Sârbu solicită guvernului ca bugetul ministerului pe care-l conduce să fie suplimentat cu 500 de milioane de lei. „Am cerut suplimentarea bugetului pentru a putea plăti toate indemnizaţiile şi pentru a putea finanţa măsurile active de formare profesională”, a explicat ieri Sârbu, venit la negocierile finale cu sindicaliştii privitoare la tăierea sporurilor salariale. Ministrul a adăugat că numărul de şomeri, estimat iniţial la 525.000, ar putea creşte cu 200.000-300.000 de persoane.

Ca reacţie la noile estimări ale ministrului muncii, Silviu Bian, preşedintele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, a declarat că vor fi luate măsuri de reaşezare a bugetului Agenţiei. Durata în care şomerii primeau indemnizaţia s-a mărit, săptămâna trecută, cu trei luni, ca măsură anticriză, ceea ce presupune un efort financiar mai mare din partea Ministerului Muncii. Bugetul instituţiei pentru 2009 rămâne cel mai mare, ridicându-se la 12 miliarde de euro. Sindicaliştii rămân cu sporurile

În urma negocierilor pe care le-au purtat sindicaliştii de la Cartel Alfa cu reprezentanţii Ministerului Muncii, bugetarii primesc în continuare salariul de merit şi fondul de premiere, dar în limita fondurilor disponibile. În aceste condiţii, Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, a explicat că profesorii nu îşi vor putea primi sporurile salariale până la sfârşitul anului, banii ajungând doar până în luna octombrie.

O soluţie ca fondurile pentru sporuri să fie suficiente este o rectificare bugetară. Negociatorii nu au căzut de acord asupra articolului care reglementa indemnizaţiile de conducere, acesta urmând să fie hotărât de guvern. „În acest moment există trei variante în care această indemnizaţie să fie acordată. Cea înaintată de guvern este plafonarea acesteia la 55% din salariul de bază. Formaţiunile sindicale au propus fie diminuarea acestei indem nizaţii, fie diminuarea numărului de funcţii de conducere”, a declarat Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii. Acesta a mai explicat că principalul scop al proiectului de ordonanţă a fost să permită instituţiilor statului, adică ordonatorilor de credite, să reducă din valoarea sporurilor salariale.

„Noi am propus reducerea de la 12%, cât este acum procentajul funcţiilor de conducere, la 10%, chiar 9%”, şi-a prezentat punctul de vedere Luca Octavian, vicepreşedintele CNS Cartel Alfa. Alt motiv de nemulţumire al sindicaliştilor, articolul 20 al proiectului de ordonanţă, care permitea ordonatorilor de credite să facă disponibilizări pentru a se menţine în limitele bugetului, a căpătat o nouă formă. Ordonatorii de credite vor putea acorda salarii în limita fondurilor disponibile, aşa cum prevedea până acum legea bugetului, fără să facă disponibilizări. PROTESTE Huiduieli şi fluierături în faţa Ministerului Muncii Aproape 4.000 de sindicalişti ai Cartel Alfa au pichetat ieri, între 11.00 şi 13.00, sediile prefecturilor din toată ţara, nemulţumiţi de ordonanţa de urgenţă a guvernului care le taie din sporuri. Alţi 300 de bugetari din educaţie, administraţie, sănătate şi poliţie au protestat în faţa sediului Ministerului Muncii, de la 12.00 la 14.00. Purtând bannere cu sigla Cartel Alfa, aceştia au huiduit şi au fluierat în semn de protest faţă de iniţiativa guvernului. Sindicaliştii vor avea azi o întâlnire la sediul con federaţiei, unde vor analiza consecinţele pe care textul actualei ordonanţe le-ar putea avea. Totodată, federaţiile din învăţământ se vor întâlni mâine pentru a stabili acţiunile următoare.

Ne puteți urmări și pe Google News