Mai contează pilele la angajare?

Mai contează pilele la angajare?

Sistemul angajării prin diverse „relaţii” continuă să fie intens practicat. În vremuri de criză, „piloşii” au mai multe şanse să-şi păstreze jobul decât cei care se bazează doar pe forţele proprii.

Ideea că „pila” e cea mai sigură posibilitate de angajare este adânc înrădăcinată în con ştiinţa românilor, mai ales când vine vorba de provincie sau de posturile din sectorul de stat.

În companiile multinaţionale, „pilele” au fost înlocuite de angajarea pe bază de recomandări. Sistemul cunoscut drept „PCR” (pile, cunoş tinţe şi relaţii) încă funcţionează şi nu va înceta să existe niciodată, susţin experţii în resurse umane. Potrivit unui sondaj realizat de BestJobs, 23,9% dintre români admit că s-au angajat, cel puţin o dată, cu ajutorul relaţiilor.

Comision pentru recomandări bune

De cele mai multe ori se consideră că recomandarea venită din partea unui angajat poate fi luată în serios în primul rând pentru că, desfăşurându-şi activitatea în acel cadru, cunoaşte foarte bine nevoile pe care le poate avea compania.

„În multe firme există un comision substanţial dacă cel pe care l-am recomandat este angajat în companie. Dacă o persoană se află în situaţia de a-şi căuta un loc de muncă, cu siguranţă va apela mai întâi la «cunoştinţele» pe care le are, şi abia apoi la site-uri ori firme de recrutare”, afirmă Adina Stroe, consultant în resurse umane al companiei Von Consulting. Camelia Buburuz, directorul de resurse umane al Hotelului JW Marriott Bucharest Grand Hotel, afirmă că putem vorbi de „pile” doar atunci când cineva impune o angajare fără a lua în considerare criteriile legate de performanţă, experienţă, abilităţi specifice jobului respectiv.

„A promovat, deşi nu şi-a făcut niciodată targetul”

Andreea T., colector officer la o firmă de call-center din Capitală, spune că a ajuns în compania pentru care lucrează la recomandarea unui prieten. „În firma noastră este susţinută această modalitate de recrutare. Ba mai mult de atât, dacă aducem persoane în companie, care rezistă mai mult de trei luni, primim un bonus destul de consistent”, afirmă Andreea T.

Femeia susţine însă că nu trebuie confundat acest sistem de angajare cu „pilele”. „Diferenţa este uriaşă. De exemplu, una dintre colegele noastre, care este şi nepoata unui şef, a fost recent promovată, deşi nu a reuşit niciodată să atingă nici măcar targetul. Una e să recomanzi, alta este să impui. Consider că angajarea prin pile ar trebui eliminată ”, este de părere Andreea.

Joburi păstrate datorită relaţiilor sus-puse

Într-o companie de IT, din Capitală, s-au făcut restructurări, din cauza crizei. Mihai, de profesie programator, angajat al acestei firme, spune că „pilele” i-au ajutat pe mulţi să-şi păstreze jobul. „Au fost excluşi de pe lista concedierilor cei de care nu se putea lipsi compania. Apoi cei care erau pilele şefilor, chiar dacă asta a însemnat să-şi piardă jobul oameni mult mai competenţi. Toată lumea ştie că pilele obţin repede un job, promovează într-un timp scurt, au salarii mari şi foarte greu îşi pierd postul”, este de părere programatorul.

Cei care ajung să fie angajaţi pe pile şi nu demonstrează că îşi merită jobul pot avea probleme cu atitudinea celor din jur faţă de ei. „Dacă au ghinionul să nu confirme că merită acel job, nu puţine vor fi remarcile de genul «încă unul angajat pe pile». Cei care intră într-o companie prin intermediul cunoş tinţelor pot avea o povară destul de grea în a demonstra abilităţile pe care le deţin, tocmai pentru a scăpa de stigmatul «oii negre»”, mai spune consultantul în resurse umane Adina Stroe. "Este o problemă cu cei care ajung într-o firmă prin pile şi nu fac ni mic după ce sunt angajaţi. Ei vor rămâne la acel loc de mun că doar cât există şi «pila» în companie.", Cristiana Levitchi, psiholog METODĂ RĂSPÂNDITĂ

Recrutarea prin recomandare şi pile există peste tot în lume

Sunt psihologi care afirmă că angajarea cu ajutorul pilelor sau recomandărilor funcţionează în toate ţările.

„Dacă am o firmă, este normal să angajez pe cineva cunoscut mie sau apropiaţilor mei. Relaţiile afective între oameni sunt mult mai importante decât abilităţile unei persoane. Trebuie să ştii să-ţi faci treaba, nu contează dacă ai obţinut un job prin pile. Este o problemă cu cei care ajung într-o firmă prin această modalitate şi nu fac nimic după ce sunt angajaţi. Ei vor rămâne la acel loc de muncă doar atâta timp cât există şi «pila» în acea companie. Dar dacă îşi fac treaba bine, atunci nu văd care este problema”, consideră Cristiana-Alexandra Levitchi, psiholog la Clinica Sensart, din Capitală. Specialista mai spune că „piloşii” sunt o povară pentru colegi dacă nu-şi fac treaba şi primesc salariul degeaba, obligând alţi angajaţi să le facă munca. (Roxana Gagiu)

Ne puteți urmări și pe Google News