Olimpici la matematică, medaliaţi cu aur

Olimpici la matematică, medaliaţi cu aur

Într-o vreme în care unde te uiţi dai doar peste cazuri de corupţie sau auzi despre criza economică care macină încet, încet lumea, un grup de studenţi clujeni la Universitatea Tehnică, uimesc comunitatea matematicienilor din întreaga lume.

Doi dintre ei, Ciprian Oprişa şi Aliz Eva Nagy au câştigat medaliile de aur la concursul balcanic de matematică, care s-a desfăşurat în Cipru la începutul acestei luni. Ciprian Oprişa a reuşit să se claseze pe primul loc fiind cel mai bun matematician dintre 66 de concurenţi, care au reprezentat ţările din Balcani.

Ciprian Oprişa este student în anul doi la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare şi ar vrea să devină programator dar cu toate astea excelezează la matematică. „Nu m-am dus la facultatea de matematică pentru că de aici nu poţi decât se devii profesor sau cercetător”, spune studentul care peste 20 de ani se visează chel şi cu ochelari. „Nu mă văd nici profesor şi nici altceva. Îmi place matematică dar nu cred că voi descoperi vreodată un postulat care să îmi poarte numele. Peste 20 de ani mă văd chel, cu ochelari şi programator la o firmă de renume”.

Modest din fire, Ciprian spune că pentru a reuşi performanţe foarte mari trebuie să te dedici studiului peste zece ore pe zi. „În cluburi vă pot spune că nu am vreme să umblu”, spune Ciprian care anul trecut a fost primit medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Matematică care s-a desfăşurat în Bulgaria.

„Totul vine de la sine”

La concursul din Cipru, studentul Oprişa a trebuit să rezolve două probleme de analiză matematică şi două de algebră. „Îmi place mai mult algebra şi aşa că am început cu algebra. Totul a venit de la sine şi aşa am rezolvat toate problemele şi am luat 38 de puncte din 40 posibile”. Ciprian Oprişa şi-a descoperit pasiunea pentru matematică încă din clasa a treia, din greşeală.

„Am primit o culegere de probleme şi mai multe colege de la şcoală nu le puteau rezolva. Eu le-am rezolvat foarte repede şi aşa a început tot”, spune Ciprian.

La Facultatea de Automatizări şi Calculatoare de la Universitatea Tehnică din Cluj, un profesor inimos, Vasile Pop a adunat şase studenţi care excelează la matematică, dintre care Ciprina Oprişa şi Aliz Eva Nagy sunt consideraţi genii. De fapt cei doi au luat la balcaniada de matematică cele mai mari prieteni, Ciprian, medalia de aur absolut şi Aliz, medalia de aur.

Locuri limitate în facultăţi

Chiar dacă Ciprian Oprişa a câştigat foarte multe premii internaţionale, ofertele de la universităţi de renume din lume nu au fost foarte multe.

De fapt a fost una singură de la Şcoala Politehnică din Paris. „Am fost selectat dar trebuia să fac un curs pregătitor de doi ani şi în plus nu avea profilul care mă interesa pe mine. La francezi, politehnica este în subordiena Ministerului Apărării”, adaugă Ciprian care spune că după facultate şi-ar dori să lucreze în străinătate la o firmă de renume pentru a-şi putea cumpăra o casă.   „În România în afară de bursa de merit de 320 de lei şi de un premiu de 1000 de euro pe care l-am primit după olimpiada internaţională nu am primit niciodată nimic. Ar trebui ca un olimpic să i se asigure totul astfel încât să nu se gândească în permanenţă unde stă şi cât e chiria”, mai spune Oprişa.

Olimpicul clujean mai spune că învăţămăntul românesc este peste media europeană dar cu toate acestea mulţi dintre cei care intră la facultate „nu prea le au cu şcoala”. Dacă ar fi după el ar limita numărul de locuri în facultăţi. „La noi toată lumea intră la facultate dar eu aş introduce sistemul cu un număr fix de locuri la facultăţi şi să existe examene serioase de admitere care să se deruleze în mai multe zile. În prezent, un student îşi susţine de atâtea ori examenul picat până când profesorului i se face milă şi îl trece”, a mai spus Oprişa.

Cinci candidaţi şi cinci medalii

La concursul din Cipru au mai participat pe llăngă Ciprian Oprişa şi Aliz Eva Nagy alţi trei studenţi clujeni care au luat medalii.

Mihai Baba a luat medalia de argint iar Emanuela Kerekeş şi Vlad Baja medaliile de bronz. Cei cinci studenţi sunt pregătiţi la cercul de matematică de la Universitatea Tehnică şi au rezultate impresionante.

Din păcate, din cauza lipsei banilor, la foarte multe dintre concursuri participat doar cei mai buni, adică Ciprian Oprişa şi Aliz Eva Nagy. În Cipru, Universitatea Tehnică a făcut un efort financiar mai mare iar rezultatele s-au văzut: cinci candidaţi şi cinci medalii.

Ne puteți urmări și pe Google News