Afacerea de corupţie în care e implicată conducerea handbalului românesc - acuzată de arbitrii danezi de la returul barajului pentru calificarea la Mondiale - a luat amploare ieri. Federaţia daneză a anunţat că va cere o anchetă.
În acelaşi timp, Octavian Cojocaru, redactorul EVZ care a „îndrăznit” să scrie despre subiect, a fost ameninţat.
Mads Hansen şi Martin Gjeding, „fluieraşii” desemnaţi să conducă meciul România-Muntenegru (partidă disputată în luna iunie 2008 şi încheiată cu 29-24 pentru tricolori, România calificându-se la Mondiale după 14 ani), au reclamat că gazdele le-au propus câte 30.000 de euro ca să ajute echipa noastră. Cei doi au anunţat încă de atunci federaţia daneză, dar cazul s-a stins aparent inexplicabil.
Românii au venit cu „superofertă” în „natură”
„Una dintre cele trei persoane care ne-au adus cu maşina ne-a oferit bani, dacă meciul se termină cu victoria României la diferenţă de cinci goluri sau mai mult”, a dezvăluit arbitrul Mads Hansen pentru Sport.ro. Cea de-a doua „superofertă” a românilor a fost în „natură”: „Am încercat să scăpăm de prostituate, dar când am observat că sunt insistente, a trebuit să chemăm paznicul ca să le îndepărteze!”.
Finalul este apoteotic: „Când ne-am întors, antrenorul (n.r. - Aihan Omer) şi vicepreşedintele federaţiei (n.r. - Petru Paleu) ne aşteptau acolo. Ne-au spus că şi-au ţinut partea de promisiune şi că este momentul să reglăm conturile!”.
„Ai grijă cum mergi pe stradă!”
La Bucureşti, lucrurile au luat o altă turnură. Petru Paleu, fostul vice preşedinte al federaţiei de handbal, a reproşat EVZ că este singurul ziar care nu i-a luat apărarea! Octavian Cojocaru, autorul materialului, a primit un SMS cuprinzând injurii şi ameninţări. Pentru „îndrăzneala” de a scrie despre Paleu „şi oameni ca el, care ajută handbalul”, ziaristului i s-a atras atenţia: „ai grijă cum mergi pe stradă”, pentru că „te prindem noi!”. Autorul SMS-ului nu s-a semnat, iar la numărul de telefon de la care a fost trimis mesajul nu răspunde nimeni.
Petru Paleu şi-a declinat orice responsabilitate: „Nu mă ocup cu aşa ceva! I-aş fi zis în faţă respectivului, dacă aveam ceva să-i zic”.
Scandalul seamănă izbitor cu povestea „folcloristelor” de la Piatra- Neamţ, oferite arbitrilor de conducerea Ceahlăului în 2000, la un meci de Cupa UEFA. Petru Paleu este şi el tot din Piatra-Neamţ.