Prin Europa, în paşi de dans

Prin Europa, în paşi de dans

Tineri din cinci ţări europene au învăţat, timp de o săptămână, cum să parcurgă Europa în paşi de dans, în cadrul unui proiect Youth in Action finanţat de Comisia Europeană, care a avut loc la Craiova între 9 şi 16 martie.

Proiectul „Through Europe in Dance Steps” a reuşit să aducă studenţi din Italia, Turcia, Lituania, Polonia şi România în Craiova, unul dintre cele mai puţin vizitate oraşe ale ţării de către turiştii străini. Cei 25 de tineri participanţi au pregătit, timp de o săptămână, dansuri tradiţionale din ţările lor, învăţând în acelaşi timp jocuri populare româneşti cu ajutorul ansamblului „Muguraşul” din comuna Şimnicu de Sus. Rezultatul muncii lor a fost prezentat într-un spectacol publicului craiovean. „Ideea noastră a pornit de la dialogul intercultural şi identitatea fiecăruia în contextul european. Am vrut să exprimăm cât de bine posibil ideea de unitate în diversitate şi am reuşit”, a declarat Adina Călăfăteanu, facilitatorul proiectului.

Tinerii europeni au fost împărţiţi în cinci grupuri de dans, fiecare având în componenţă câte un participant din ţări diferite. „Astfel au fost obligaţi să comunice cu toţii şi să înveţe dansuri unul de la altul. Spectacolul a ieşit foarte bine, fiecare din cele cinci momente fiind de fapt o combinaţie a mai multor dansuri tradiţionale”, a mai spus facilitatorul.

Tinerii s-au costumat mândrii în hainele lor tradiţionale de fiecare dată când au avut ocazia, sâmbătă invadând practic centrul Craiovei astfel îmbrăcaţi pentru a invita oamenii să vină la spectacol.

„Conflict întreţinut de presă şi de guvern”

„M-am simţit minunat în România. Îmi doream de mult să vizitez această ţară şi acum ştiu sigur că voi reveni aici”, a spus Ahmed Akyol, unul din participanţii turci. La fel de bine s-au simţit şi italienii, care au explicat că din punctul lor de vedere nu există niciun motiv real pentru ca românii să fie discriminaţi în Italia.

„Eu cred că toată această problemă este umflată artificial de presă şi de guvern. Nu am absolut nicio problemă cu românii în Italia, cu atât mai puţin cu prietenii noştri din Craiova care au reuşit să organizeze un proiect fantastic, prin care mă simt mult mai apropiat de ei şi de ceilalţi tineri europeni”, a comentat Nicolo Amaglio, un italian de 21 de ani.

 

Participanţii la proiect au avut o săptămână foarte încărcată. Au avut repetiţii, s-au întâlnit cu elevii şcolii din Goeşti pentru a confecţia mărţişoare în cadrul unui program after-school, au avut întâlniri la Primăria Craiova şi la Consiliul Judeţean Dolj, unde au pus o mulţime de întrebări despre economia zonei şi despre arhitectura oraşului, ajungând chiar şi la Târgu Jiu, unde au vizitat operele lui Constantin Brâncuşi.   S-au simţit cu toţii atât de bine încât au conceput cinci idei de proiecte Youth in Action pe care intenţionează să le organizeze în parteneriat în viitor. „Cea mai frumoasă metodă să cunoşti Europa este să o parcurgi în paşi de dans”, a fost concluzia lituaniencei Raminta Bagdonaite.

Ne puteți urmări și pe Google News