Imobiliarii, îmbogăţiţi de primărie

Imobiliarii, îmbogăţiţi de primărie

Dezvoltatorii imobiliari câştigă un plus de 500 de milioane de euro pe an în Capitală prin depăşirea coeficientului de utilizare al terenurilor pe care construiesc clădiri, arată un calcul realizat de asociaţia „Salvaţi Bucureştiul”.

Din cauza densităţii exagerate a oraşului, aceste profituri ajung să fie plătite direct de bucureşteni, prin timpul pe care-l pierd în trafic, atrage atenţia ONG-ul.

Valoarea parcelei pe care urmează să se construiască o clădire creşte proporţional cu Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT), care, deşi e limitat de regulamentul de urbanism, ajunge să fie mărit de Consiliul General al Primăriei Capitalei la cererea dezvoltatorilor. La o valoare medie de 615 euro/mp, „Salvaţi Bucureştiul” a calculat că toate proiectele aprobate în ultimii ani prin aceste derogări au băgat în buzunarele dezvoltatorilor jumătate de miliard de euro anual.

Singurul act normativ care a redus considerabil posibilitatea consiliilor locale de a accepta aceste derogări, Ordonanţa Guvernului nr. 27/2008, va fi supus în curând votului parlamentului, pentru adoptare sau res pingere. ONG-urile bucureştene, Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) şi arhitectulşef al Capitalei au cerut ieri adoptarea în forma actuală a proiectului de ordonanţă, acuzând tentativele de blocare a acestuia pe baza unor motive precum „nevoia de dezvoltare” sau „criza economică”.

Preşedintele OAR, Şerban Sturdza, a ameninţat cu sesizarea instituţiilor europene în cazul în care presiunile dezvoltatorilor duc la respingerea acesteia în parlament.

Ne puteți urmări și pe Google News