Săptămâna 9-15 martie a stat sub semnul cifrelor şi al numelor proprii. De la suma vehiculată de mai multe voci ale spectrului politic că ar putea fi împrumutată de România de la FMI şi Comisia Europeană şi până la preşedinţii român şi maghiar, toate au suscitat interesul românilor. În plus, ziarele au acordat pagini întregi Elenei Băsescu şi candidaturii sale pentru Parlamentul European, dar şi Mihaelei Rădulescu şi mutării sale precipitate din casa lui Elan într-un hotel din Bucureşti. Lucian Bute este, fără nicio îndoială, românul cu care ne mândrim.
Elena Băsescu nu "polemizează" nici verbal şi nici prin blog
Fiica cea mică a preşedintelui este una dintre posibilele candidate pentru Parlamentul European. Vestea i-a împărţit atât pe români, cât şi pe politicieni în două tabere: susţinătorii şi opozanţii Elenei. În rândul celor din urmă se află şi preşedintele Societăţii Academice din România, Alina Mungiu - Pippidi. Curtată de PDL pentru a participa pe listele sale la europarlamentarele, Alina Mungiu şi-a exprimat fără ezitare dezacordul faţă de candidatura alături de Elena Băsescu pe listele PDL. Replica mezinei preşedintelui a fost promptă şi clară: "Nu polemizez cu doamna Mungiu. Nu mă interesează".
Acesta nu este singurul subiect de presă a cărui protagonistă este Elena Băsescu. De data aceasta, interesul pentru ea s-a extins la nivel internaţional. După ce, în Evenimentul zilei a apărut un editorial intitulat "Salvaţi-o pe Elena Băsescu!", tânăra democrat-liberală şi condiţia sa de fiică de preşedinte au fost analizate pe larg de presa internaţională. "Strălucitoarea fiică a preşedintelui României caută un loc în Parlamentul European", titra Associated Press, iar subiectul, devenit dintr-o dată de interes internaţional, a ajuns până în Finlanda.
Traian Băsescu a replicat, de această dată din poziţia de tată, spunând despre ea că este „un copil încă prea timid“. În martie 2009, în contextul candidaturii Elenei la europarlamentare "copilul" s-a transformat în "femeie care are 28-29 de ani" şi îşi ia singură deciziile.
Deşi, poate, mulţi s-ar fi aşteptat la o reacţie mai vehementă, Elena Băsescu nu a făcut alte declaraţii, prilej cu care pe internet a fost lansat un blog ce îi poartă numele. Acesta s-a dovedit a fi un fals.
Traian Băsescu- între FMI şi preşedintele Ungariei
În această săptămâna, un oficial român a anunţat că ţara noastră ar putea intra în recesiune. Este vorba despre ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. Planificarea bugetară pentru 2009 estima o creştere economică de peste 2%, pentru România. Pogea a declarat, însă, că România va avea o creştere între -1 şi +1,5%.
Deşi, aparent darnic, Fondul Monetar Internaţional ar fi nevoit să se împrumute de la Uniunea Europeană de o sumă cuprinsă între 75-100 de miliarde de dolari.
Preşedintele Băsescu rămâne, însă, optimist. Acesta anunţă că, în doi ani, România va beneficia de 700 de kilometri de autostradă şi nu ezită să critice costurile imense de până acum ale unui kilometru de autostradă, constatând că „lucrările se execută tot cu firme româneşti, dar cu preţurile din afară".
Mai rezervat este atunci când vine vorba despre eventualul împrumut acordat României de către FMI. Referitor la suma pe care urmează să o primim, şeful statului a menţionat că este prematur să fie anunţată o cifră exactă, singurele informaţii furnizate fiind cele privitoare la perioada împrumtului (între 1 şi 2 ani) şi la perioada de graţie (de la 5 până la 7 ani).
Potrivit unor surse diplomatice, Ambasada Ungariei la Bucureşti a transmis Ministerului Afacerilor Externe (MAE) că preşedintele Solyom urmează să participe, astăzi, la „sărbătorile organizate de autoguvernarea din judeţul Harghita şi a celei din Cosmeni”. În urma folosirii termenului „autoguvernare”, şefului statului ungar i s-a sugerat să renunţe la vizita sa, invocându-se tema sensibilă a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, au explicat, pentru „Evenimentul zilei”, aceleaşi surse.
La finalul şedinţei CSAT de săptămâna aceasta, preşedintele Traian Băsescu a răspuns unui reporter care preciza că „preşedintelui Ungariei i s-a sugerat să nu vină în România pe 15 martie iar domnul deputat Kelemen Hunor a menţionat aici MAE, român şi Administraţia Prezidenţială”: ”Este problema autorităţilor române, aşa cum spuneaţi dumneavoastră”.
Ieri, pe site-ul preşedinţiei, a fost publicat un mesaj al Instituţiei Prezidenţiale, cu ocazia zilei maghiarilor de pretutindeni. La finalul acestuia, Traian Băsescu declara:
„În contextul actual, în care România şi Ungaria fac parte din aceeaşi mare familie europeană, cu scopuri comune de modernizare şi bunăstare, asumarea acestei duble identităţi şi mândrii, de a fi maghiar şi cetăţean român, a devenit mai uşoară şi mai naturală decât a fost vreodată în istorie”.
Mihaela Rădulescu, o mamă refugiată la hotel
Mihaela Rădulescu a decis, luni seara, să se mute la Hotelul Pullman Bucharest (fostul Sofitel) - situat în zona Romexpo, cu tot cu fiul, Ayan, în vârstă de patru ani şi jumătate. Fostul ei soţ, Elan Schwartzenberg, a primit vestea mutării la hotel cu îngrijorare, nu numai pentru că Ayan ar fi putut suferi, dar şi pentru că a fost, oricum, sceptic cu privire la deciziile din ultima vreme ale fostei sale soţii. „Aşa păţesc cei care se aruncă de pe acoperişul unui bloc cu o sută de etaje. La primele 90 de etaje de cădere au impresia că zboară”, declara milionarul într-un interviu publicat la puţin timp după divorţ.
În aceeaşi zi, vedeta a oferit presei o scrisoare deschisă, pe care o semna „Mama lui Ayan”, în care anunţa motivele pentru care „s-a refugiat” la hotel şi cerea sprijin pentru ieşirea din situaţia disperată în care se afla. „Mă aştept să mi se însceneze orice”, scria Mihaela Rădulescu.
„O să stau cu copilul în braţe, la uşa tribunalului, să nu puteţi intra fără să vă uitaţi în ochii acestui înger de copil şi să vă văd cât mai puteţi minţi după aceea...”, anunţa disperată Mihaela.
Elan nu a rămas în umbră pentru mult timp şi a expus publicului şi varianta sa. "A vrut să se întoarcă la mine, de la Dani", a declarat, pentru Libertatea, fostul soţ al Mihaelei.
Românul de care suntem mândri
Boxerul român Lucian Bute a luptat, ieri-dimineaţă, cu columbianul Fulgencio Zuniga, pentru a-şi păstra titlul de campion mondial la categoria supermijlocie. Victoria a venit dupa numai patru runde, prin KO.
„Sunt convins că foarte mulţi români s-au trezit pentru a fi alături de mine. Upercutul de stânga este arma mea favorită”, a declarat gălăţeanul care ne-a făcut să ne simţim mândri că suntem români.
Masacru în Germania
Opinia publică internaţională a fost zguduită, miercuri, când un adolescent de 17 ani a ucis 15 persoane, într-un colegiu de lângă Stuttgart, fiind la rândul său ucis în timpul schimbului de focuri cu poliţia.
SĂPTĂMÂNA ÎN CIFRE
- 700 de kilometri de autostradă în doi ani, anunţă preşedintele Traian Băsescu
- 1-2 ani, perioada de împrumut de la FMI
- 5 – 7 ani, perioada de graţie pentru împrumut
- 558 de taxe şi impozite
- 185 de acte normative prin care au fost instituite cele 558 de taxe
- 9.600 de euro, preţul unei case noi
- 100.000 de euro, preţul „luminii” de la bloc