Nici eu nu mi-aş fi dorit să avem nevoie de asistenţa FMI, a declarat azi preşedintele Băsescu la Radio România.
Acesta a mai spus că România de azi nu mai este aceeaşi ţară care care a negociat cu FMI împrumuturile din anii ‘90.
Totodată, preşedintele a precizat că iniţial, România îşi propusese să încheie un acord în parteneriat cu UE dar „ din păcate sau nu, regula stabilită de UE a fost să existe un parteneriat între UE şi FMI pentru că Uniunea Europeană nu are mecanisme, în detaliu, şi nici capacitatea de a previziona la un nivel de acord fin“.
Băsescu a mai spus că FMI-ul este “o instituţie specializată în a pune diagnosticul şi de a prescrie reţeta bolnavului”.
Şeful statului a amintit că în august 2008, ţara noastră a fost atenţionată de oficialii Comisiei Europene că modul de gestionare a Bugetului este de natură să accentueze deficitul bugetar al României.
Banii împrumutaţi se plătesc greu
Preşedintele susţine că, cu cât respingem mai mult ideea de austeritate, cu atât vom plăti mai greu banii împrumutaţi acum.
Pe de altă parte, Băsescu spune că dacă respectăm măsurile anticriză, împrumutăm mai puţin.
Traian Băsescu a confirmat că România va lua un împrumut pe termen mediu, pe doi ani, precizând în acelaşi timp că în ciuda dobânzii mici cu care va fi contractat împrumutul, este vorba despre miliarde de euro.
Vom primi banii, când vom avea nevoie
Întrebat de moderatoarea emisiunii când vor veni banii din împrumut, Băsescu a răspuns foarte prompt: "Când vom avea nevoie".
În plus, preşedintele a precizat că statul român nu va negocia tranşele de împrumut, ci le va anunţa, pentru că "dacă nu poţi să iei banii dintr-un împrumut când ai nevoie de ei, mai bine te lipseşti de el".
Atac la vechiul Guvern
Tot astăzi, preşedintele a atacat din nou vechiul Executiv, afirmând că Guvernul Tăriceanu este direct răspunzător pentru faptul că România va fi monitorizată de Uniunea Europeană pentru că a depăşit deficitul bugetar impus de trei la sută, mai ales din cauza risipei din 2008.
"România va fi atenţionată nu pentru că a depăşit deficitul bugetar maxim admis, de trei la sută, pentru că ne-a forţat economia, ci pentru că a făcut o risipă", a mai spus şeful statului. ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 15:11
CITIŢI ŞI:
România se împrumută. Ce face cu banii România ar putea să nu accepte condiţiile FMI
EDITORIALUL EVZ: Patriotul Patriciu nu vrea acord cu FMI
Băsescu fuge de un împrumut de la FMI "Acordul cu FMI, certificat de incompetenţă pentru Guvern"