Noile compensate sporesc birocraţia

Noile compensate sporesc birocraţia

Formularele care trebuie completate de medici pentru pensionarii cu venituri mici, care pot beneficia de compensări de 90% la medicamente, măresc cozile.

Formularele care trebuie completate pentru medicamentele compensate cu 90% pentru pensionari îi fac pe medicii de familie să piardă timp, iar pacienţii au mai mult de aşteptat în faţa cabinetelor. Prescrierea medicamentelor pentru pensionarii cu venituri mai mici de 600 de lei se face de la începutul acestei luni pe formulare noi, unde este inclusă o rubrică nouă la categoriile de asiguraţi „0-600 lei”. Dacă un pacient are nevoie de medicamente din sublista B, acestea vor fi trecute pe un alt formular. Sunt cazuri în care medicii nu s-au lămurit în legătură cu noile prescripţii, iar pensionarii fac mai multe drumuri.

Aglomeraţie mai mare în zonele rurale

Practic, unui pensionar cu venituri sub 600 de lei i se vor prescrie medicamente pe două formulare, ceea ce măreşte timpul consultaţiei cu aproximativ zece minute.

„De regulă, o consultaţie durează 10-20 de minute, iar acum poate dura şi o jumătate de oră. Dacă sunt mulţi pacienţi care aşteaptă, sun tem nevoiţi să scurtăm durata con sul taţiei”, spune Georgiana Lăpu şescu, medic de familie. De birocraţie se plânge şi medicul de familie Călin Ciubotaru: „În loc să prescriem medicamentele pe aceeaşi reţetă, le prescriem pe două reţete: cele din lista A pe un formular, cele din lista B, separat, pe altă reţetă. În Bucureşti, pensionarii cu venituri sub 600 de lei nu sunt însă majoritari. Aglomeraţia cea mai mare este în zonele rurale”.

Problema se regăseşte şi la medicul de familie Remus Lupu, care susţine că prescrierea pe două reţete necesită mai mult timp. Nici pacienţii nu sunt însă scutiţi de birocraţie. Pentru a obţine compensarea de 90%, aceştia sunt nevoiţi să prezinte medicului de familie ultimul talon de pensie, actul de identitate şi o declaraţie pe proprie răspundere că are doar venit din pensie mai mic de 600 de lei pe lună.

Pentru ceilalţi asiguraţi cu venituri de peste 600 de lei, medicii de familie prescriu medicamente fie pe formularele vechi, fie pe cele noi. După 30 iunie, reţetele medicale nu vor mai putea fi prescrise decât pe noile formulare.

REDIRECŢIONARE

Taxa de viciu sprijină pensionarii săraci

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susţin că este nevoie de formulare diferite pentru că există două surse de finanţare a compensării de 90%: Ministerul Să nă tăţii (40%, bani proveniţi din taxa de viciu) şi Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (50%).

Peste 3 milioane de pensionari vor putea achiziţiona oricare dintre cele 650 de medicamente aflate pe sublista B la un nivel de compensare de 90%.

Până la 1 martie, medicamentele incluse în sublista B erau compensate în procent de 50% din preţul de referinţă, indiferent de veniturile realizate din pensii. Medicamentele din sublista B sunt necesare în tratamentul hipertensiunii arteriale, afecţiunilor circulatorii, pentru scăderea colesterolului, împotriva vertijurilor, tulburărilor capacităţii mentale şi cuprind produse de ultimă generaţie.

Ne puteți urmări și pe Google News