Dacă, în privinţa sporurilor, dascălii nu trebuie să-şi mai facă griji, reducerea numărului de ore este posibil să le afecteze şi leafa, şi postul.
Aflată la Şcoala de primăvară a tinerilor social-democraţi, de la Geoagiu Băi, ministrul Ecaterina Andronescu i-a asigurat pe profesori că îşi vor primi sporurile de care le era teamă că vor fi privaţi prin proiectul de ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal, propus de guvernul Boc. Un semn de întrebare se pune totuşi asupra salariilor, care nu vor fi mărite cu 33,6%, aşa cum era planificat, decât dacă economia se va redresa, după cum a mai specificat ministrul. Pe lângă asta, o nouă grijă s-a strecurat în orarul dascălilor de liceu: reducerea numă rului de ore săptămânale, de la 38 la 30, care ar putea avea ca rezultat reducerea normei didactice şi implicit a salariilor, dar şi disponibilizarea profesorilor şi a suplinitorilor. Sindicaliştii cred că este prematur să se vorbească despre urmările refor mei şi vor să-i propună ministrului Andronescu o „reorganizare a reorganizării”, care să fie făcută în urma unei analize interdis ciplinare.
Pentru acest lucru, liderii sin dicatelor din învăţământ vor avea, mâine, o întâlnire cu reprezentaţii de la mi nister. „Nu ni se pare normal ca la un liceu de mateinfo, în care se fac şi câte şapte ore de informatică pe săptămână, să rămână tot atâtea şi să se taie din altele. Cinci ore ar fi suficiente, la şcoală, pentru un pasionat de informatică”, a explicat Aurel Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. „E inadmisibil ca noi, care suntem «analfabeţii Europei» la limbi străine, să tăiem din programă a doua limbă străină”, a adăugat Cornea. Dascăli cu „frecvenţă redusă” La cum arată noua programă pentru liceu, directorii de şcoli se găsesc în imposibilitatea de a gândi schema mişcării de personal pentru anul viitor. „Fiind doar 30 de ore pe săptămână, un profesor are normat şi numărul de ore pe care trebuie să le desfăşoare într-un an. Am un profesor căruia îi lipseşte o oră pe an pentru a face o normă întreagă. Pentru că nu-şi pot completa norma, e posibil să ne trezim, la ju mă tatea anului şcolar, cu o catedră liberă”, spune Costin Iliescu-Bulcu, directorul Grupului Şcolar Economic „Mircea Vulcănescu”, din Capitală. O treime dintre cadrele didactice ale Grupului Şcolar „Vulcănescu” sunt suplinitori.
Într-o situaţie asemănătoare se găseş te şi Colegiul Naţional „Cantemir Vodă”, din Bucureşti, în care, după reorganizarea curriculei, din toamnă, vor dispărea trei catedre. „Nu se ştie încă dacă e vorba de dat afară, dar cu siguranţă se vor tăia douătrei ore din norma unui profesor. De exemplu, la informatică n-o să fie o tragedie, că noi până acum eram chiar în căutarea unui profesor. Dar sunt alţi colegi care ajung de la 14-15 ore pe săptămână la şapte-opt, adică jumătate”, spune profesorul Alexandru Mihai, directorul instituţiei.
BILET DE NEVOIE Economii din banii elevilor de navetă
Copiii care fac naveta sau folosesc mij loacele de transport în comun ca să meargă la şcoală ar putea să plăteas că preţul întreg al biletelor de călă torie. Proiectul de ordonanţă de urgenţă al guvernului loveşte nu doar în profesori, ci şi în elevii care nu-şi permit să meargă la şcoală cu maşina personală. Guvernul Boc nu vrea ca ministerul să mai deconteze 50% din preţul abonamentului de transport al elevilor şi studenţilor. În fiecare şcoală din Bucureşti există elevi care vin din localităţile limitrofe. Elena Sebe e pensionară şi vine zilnic, din Glina, la Şcoala nr. 149, din Balta Albă. Stă cuminte în bancă la toate orele, împreună cu nepoţelul ei orb, care e în clasa a IV-a. „Pe mine m-ar afecta foarte tare dacă nu aş mai primi sub venţia asta. Gândiţi-vă că eu plătesc zilnic 4 lei drumul meu, 4 lei al nepoţelului şi încă 8 lei pentru nepoţica mea, care e la liceu. Dau pe lună cam 400 de lei numai pentru transport, cu subvenţia fac economie de 100 de lei”, spune femeia. La Şcoala nr. 149 vin zilnic aproape 60 de copii numai din Glina, iar în fiecare clasă sunt cam doi-trei elevi care fac naveta.