EDITORIALUL EVZ: Șomeri întru bunăstarea guvernanților

EDITORIALUL EVZ: Șomeri întru bunăstarea guvernanților

Silviu Sergiu: "Guvernanții plănuiesc să lase un număr mare de funcționari publici pe drumuri, pentru a pune la adăpost afacerile proprii sau ale clientelei politice, în vremuri de criză."

Sub lozinca economisirii banului public, guvernul se gândește să desființeze unele direcții din ministere, agenții, servicii descentralizate și alte structuri ale administra ției publice, urmând ca serviciile pe care le ofereau acestea (IT, resurse umane etc.) să fie asigurate de firme private. Decizia ar urma să trimită în șomaj un număr important de fun cționari ai statului, pentru a oferi acces la banul public unor firme selectate, mai mult ca sigur, în funcție de „spatele” lor politic.

Când vine vorba să pună, la salteaua publică, bani albi pentru zile negre, guvernul este animat de bune intenții. Din păcate, doar de atât. Prin Palatul Victoria nu prea se găsesc oameni pricepuți în a pune la punct și metodele eficiente prin care resursele statului să fie gospodărite eficient.

Externalizarea unor servicii și, implicit, desființarea unor direcții ar fi o nouă gafă de proporții, după concedierea gravidelor și a lăuzelor. Măsura pe care executivul se pregătește să o implementeze în numele economisirii banului public nu va avea niciun efect sub acest aspect. Nu am aflat de la dl Geoană ce sume s-ar economisi la bugetul de stat. Probabil, în zilele următoare, guvernul ne va furniza aceste cifre. Sau nu o va face, așa cum s-a întâmplat în cazul ordonanței prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul în sectorul bugetar.

Guvernanții nu realizează însă că măsura este ineficientă, pentru că generează corupție, fiind vorba, în fond, de atribuirea de noi contracte pe banii statului. Își imaginează cineva că firmele care vor câștiga licitațiile (în cazul în care va exista așa ceva) vor fi selectate în urma unei competiții oneste? Nicidecum. Mai mult, sumele pe care statul le va plăti către aceste firme vor fi, în mod cert, supraevaluate, iar risipa va atinge cote de avarie.

Decizia de externalizare a unor servicii pare, mai degrabă, o metodă de a sprijini afacerile demnitarilor și ale clienților lor politici, nu economia românească în ansamblu. Mircea Geoană susține că externalizarea este o modalitate de a crea locuri de muncă, în condițiile în care disponibilizările din sectorul bugetar sunt inevitabile. Absorbția de resurse umane de către aceste firme este puțin probabilă. Multe dintre aceste societăți comerciale sunt firme de apartament, au puțini angajați, unii dintre ei fiind rude ale politicienilor.

În vremuri de criză, cel mai sigur partener de afaceri este statul, iar politicienii corupți, care amușină bugetul doar-doar or obține noi contracte cu statul, știu acest lucru. De-a lungul timpului, banul public s-a scurs către firmele lor și ale clienților lor, prin găuri date cu pontoarca bugetului de stat. Astuparea acestor găuri devine o problemă de supraviețuire pe timp de recesiune. Din păcate, guvernul Boc pare incapabil să o facă. Mult mai grav, executivul plănuiește să facă noi breșe, prin care risipa banului public să continue, iar corupția să înflorească nestingherită.

Ne puteți urmări și pe Google News