Tendinţe în migraţia românilor care revin în ţară

Tendinţe în migraţia românilor care revin în ţară

Un studiu întocmit de Fundaţia Soros, legat de analiza comunităţilor româneşti din Spania, lansat la finele lunii februarie, arată principalele trăsături ale românilor care locuiesc în patru zone din jurul Madridului, care conţin cel mai mare număr de români din Spania, Alcala de Henares, Coslada, Arganda del Rey şi Torrejon de Ardoz. În cadrul acestora locuiesc peste 52.000 de români, conform Institutului Naţional de Statistică din Spania.

În septembrie 2008, mai mulţi studenţi ai Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din Bucureşti au realizat acest studiu, folosind în cercetarea lor un eşantion de 832 imigranţi români, adulţi.

Conform rezultatelor obţinute, cei mai mulţi români care se întprc în ţară sunt din zona Arganda del Rey. "Ponderea mare a populaţiei de peste 40 de ani în această comunitate, comparativ cu situaţiile din Coslada, Alcala de Henares şi Torrejon, pare să fie unul dintre principalii factori de favorizare a revenirilor în ţară. În plus, interacţiunile sociale mai reduse, o mai slabă cunoaştere a limbii spaniole, comparativ cu situaţia din celelalte trei oraşe de sondaj, ar putea fi alţi factori de favorizare a orientării sporite spre remigrare”, mai este precizat în studiul fundaţiei Soros. În ceea ce priveşte una dintre caracteristicile fenomenului de reîntoarcere în România, în opinia cercetătorilor, "revenirea [...] este înţeleasă ca proiect familial: 57% din cei care declară că vor reveni curând şi sigur în ţară menţionează că împreună cu ei se va mai întoarce şi altcineva din familie. Acest fapt se explică prin procentul ridicat, de aproximativ 70%, al românilor însoţiţi de cel puţin un membru al familiei şi care trăiesc în comunităţile din regiunea madrilenă". Un alt element asociat comunităţilor de români din regiunea studiată este cel al modului în care aceştia locuiesc. Conform acestui studiu, "79% dintre respondenţi traiesc în locuinţe cu mai multe gospodării, 60% împreună cu alte 4 sau peste 4 persoane, iar în 15% dintre locuinţe se află mai mult de 2 persoane pe cameră", mai este subliniat în studiul Fundaţiei Soros.

Ne puteți urmări și pe Google News