Propunerea secretă făcută Rusiei de Obama

Propunerea secretă făcută Rusiei de Obama

Vom abandona proiectul construcţiei unui sistem apărare anti-rachetă în Cehia şi Polonia dacă şi voi veţi renunţa să sprijiniţi nuclear Iranul. Acesta este rezumatul unei scrisori trimise de preşedintele Barack Obama omologului său rus, Dmitry Medvedev.

Potrivit cotidianului "New York Times", mesajul lui Obama a ajuns la Moscova, în urmă cu trei săptămâni. Scrisoarea a fost înmânată lui Medvedev de "înalţi responsabili guvernamentali", susţin jurnaliştii americani.

"E ca şi cum le-ar spune: Renunţaţi sau tăceţi din gură", crede un oficial american care a vrut să rămână anonim, citat de New York Times. În Rusia, presa a primit cu entuziasm un astfel de "schimb": "Ar fi o propunere senzaţională", a comentat Kommersant.

La 20 februarie, după o şedinţă NATO din oraşul polonez Cracovia, secretarul de stat pe probleme de apărare, Robert Gates, spunea: "Le-am spus ruşilor acum un an că, dacă Iranul nu ar avea un program balistic, nu ar fi nevoie de un scut antirachetă. Sper că acum, odată cu noua administraţie (n.r. Obama), şansele unei astfel de cooperări să fie mai mari".

Iranul, în centrul disputei Problema scutului anti-rachetă este veche de câţiva ani. Statele Unite au negociat cu două state din Europa Centrală, Polonia şi Cehia, montarea a zece interceptoare de rachete şi a unui sistem radar. Motivaţia: Occidentul se teme de ambiţiile Iranului, care doreşte să-şi producă arma atomică.

Moscova a ripostat imediat, susţinând că securitatea naţională a Rusiei este ameninţată.

"Am primit deja semne pozitive din partea părţii americane. Aştept ca aceste semne să se transforme în propuneri concrete", a spus preşedintele rus la sfârşitul săptămânii trecute.

Ruşii le-au făcut centrală nucleară

Rusia a terminat construirea primei centrale nucleare iraniene, la Bouchehr. Totuşi,unitatea va deveni operaţională doar după o relativ lungă perioadă de teste.

Lansare "tehnică" vizează testarea echipamentelor şi precedă lansarea "energetică". După două-trei luni de la aceasta din urmă va începe producerea de energie.

CITIŢI ŞI:

Centrală nucleară, construită de Rusia în Iran

Rusia nu mai vrea să prelungească tratatul START, cu SUA

Ne puteți urmări și pe Google News