Plajele s-au întors la Apele Române

Plajele s-au întors la Apele Române

CONSTANŢA. Laurenţiu Marin, şeful Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral, îi acuză pe operatori că nu şi-au îndeplinit contractele.

Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) a reziliat unilateral 41 dintre cele 46 de contracte de închiriere a plajelor, încheiate de operatori pe o perioadă de 10 ani, în baza unei hotărâri de guvern promovate de fostul ministru al mediului, Sulfina Barbu. Nu au respectat investiţiile Potrivit directorului general al DADL, Laurenţiu Marin (consilier judeţean PSD), plajele au revenit de ieri în administrarea instituţiei pe care o conduce. Directorul DADL susţine că articolul 18 din contractele respective îi dă dreptul să le rezilieze „de drept, fără îndeplinirea altor formalităţi şi fără intervenţia instanţelor judecătoreşti”.

„Celelalte 5 contracte sunt în cercetare şi urmează să le reziliem şi pe acestea. Operatorii nu au respectat investiţiile prevăzute, nu s-au făcut lucrările pentru care s-au angajat, nu au ridicat construcţiile provizorii de pe plajă la terminarea sezonului estival, au făcut aşa-zisele subînchirieri”, îşi explică decizia Laurenţiu Marin. Destinaţia plajelor, stabilită prin ordin de ministru

În plus, directorul DADL a afirmat ieri că statutul juridic al plajelor va fi stabilit în zilele următoare, printr-un ordin comun al ministerelor Mediului şi al Turismului. „Nu ştiu ce vor stabili cele două ministere, dar, dacă ar fi după mine, plajele ar trebui date în folosinţa hotelierilor. Dacă un turist vine pe litoral nu trebuie să i se ofere un şezlong, o umbrelă şi eventual o băutură răco ritoare din partea casei?”, consideră Laurenţiu Marin.

La rândul ei, Corina Martin, vicepreşedinele ANAT, afirmă că ho tărârea de guvern promovată de Sulfina Barbu poate fi modificată. „Aşa cum legea impusă de fostul ministru a modificat o practică de 10 ani pe litoral, orice lege poate fi schimbată. Interesul nostru, al celor din domeniul turismului, e ca plajele să fie în final administrate de hotelieri. Aşa se întâmplă oriunde în lume”, susţine Corina Martin. Acuzaţii de abuz în serviciu De partea cealaltă, operatorii ameninţă că vor ataca în instanţă decizia DADL de reziliere a contractelor. Sorin Greavu, reprezentantul Romned Operator, care a închiriat opt sectoare de plajă, de la Năvodari la 2 Mai, îl acuză pe directorul Laurenţiu Marin de abuz în serviciu.

„Mi-am dat seama că ceva este în neregulă când, potrivit contractului, am trimis 30% din valoarea chiriei care trebuie plătită până la 1 martie şi DADL a refuzat să ne trimită ordinul de plată. Se urmăreşte ca oamenii actualei puteri să pună mâna pe plaje. Domnul director uită să precizeze că la articolul 18, care face referire la rezilierea de drept fără judecată, se menţionează şi obligaţia la plată a unor despăgubiri”, declară Sorin Greavu, adăugând că operatorii de plaje au plătit statului drept chirie, până acum, peste 15 milioane de euro.

Sorin Greavu este şi singurul dealer autorizat în România pentru utilajele de curăţire a plajelor de tip „Barber Beach Cleaners”. Greavu susţine că la mijlocul lunii trecute a aflat de la firma pro ducătoare din SUA că a fost con tactată de o firmă germană, care s-a arătat interesată de oferta companiei americane şi a menţionat, printre altele, că are o relaţie specială cu Ministerul Turismului din România. REACŢIE „Mi-am anunţat din vreme superiorii”

Directorul DADL, Laurenţiu Marin, nu pare deranjat că va fi dat în judecată de operatorii de plaje. „E dreptul lor constituţional, eu nu sunt de capul meu, mi-am anunţat din vreme superiorii de la Bucureşti că voi rezilia contractele”, se justifică Laurenţiu Marin. El atrage totuşi atenţia că, dacă plajele vor trece în administrarea autorităţilor locale, aşa cum au cerut deputaţii PSD de Constanţa, vor apărea şi o serie de probleme. „Dacă se aprobă proiectul, nu se vor mai putea accesa fonduri europene pentru reabilitarea plajelor şi consolidarea falezelor”, spune Marin.

Ne puteți urmări și pe Google News