Nouă milioane de euro blocaţi în gunoi

Nouă milioane de euro blocaţi în gunoi

O firmă vrea de nouă ani să construiască o rampă ecologică în Piteşti, însă autorităţile locale sunt împotrivă.

Construcţia unei rampe ecologice, care ar fi în folosul cetăţenilor, este motiv de ceartă între edilii piteşteni şi o firmă privată din Capitală, care nu poate să pună în aplicare o investiţie de nouă milioane de euro. Conflictul a început în anul 2000, când autorităţile din Piteşti au organizat o licitaţie internaţională pentru acest proiect, câştigătoare fiind S.C. Lea Internaţional Impex SRL din Bucureşti, prin contractul cu nr. 25.569.

Societatea urma să construiască o unitate de tratare ecologică a gunoaielor, s-o întreţină şi s-o exploateze timp de 17 ani. Consiliul Local Piteşti venea cu 25.000 m2 de teren, iar firma bucureşteană se obliga să respecte termenii contractuali. Acest lucru nu s-a întâmplat însă. Edilul s-a răzgândit În octombrie 2002, primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, şi-a schimbat poziţia faţă de proiect şi a hotărât rezilierea unilaterală a contractului. Prin urmare, reprezentanţii firmei bucureştene au acţionat în justiţie Consiliul Local Piteşti. În 2005 câştigă procesul, prin sentinţa civilă 432.C, consiliul fiind obligat să îşi respecte angajamentele contractuale.

Cu toate acestea, şefii administraţiei argeşene au refuzat să se conformeze contractului. Asta pentru că, între timp, apăruse şi posibilitatea construirii unei rampe de gunoi cu finanţare UE, pe aceeaşi porţiune de teren concesionată firmei bucureştene sau în vecinătate.   Plângere penală împotriva lui Pendiuc Între timp, conducerea S.C. Lea Internaţional Impex SRL Bucureşti a decis să se adreseze din nou justiţiei, dar de această dată nu doar civil, ci şi penal. Firma a cerut deja instanţei instituirea unui sechestru asigurator pe averea primarului Tudor Pendiuc, „până la concurenţa sumei de cinci milioane de euro reprezentând prejudiciul produs”.

Însă marii perdanţi sunt locuitorii Piteştiului, care de ani buni nu beneficiază de serviciile unei rampe ecologice moderne, ce ar contribui la purificarea mediului argeşean.   POZIŢIE   Rampa ecologică, pe alt teren viran

Referitor la situaţia creată, primarul Tudor Pendiuc spune că firma bucureşteană avea obligaţia contractuală ca în temen de 12 luni de la obţinerea autorizaţiei de construire să pună în funcţiune unitatea de tratare ecologică, termen care nu a fost respectat: “Din această cauză, Consiliul Local al Municipiului Piteşti a luat decizia încetării colaborării cu S.C. Lea Internaţional Impex SRL Bucureşti”. Edilul a mai precizat că, până în prezent, pe rolul instanţelor de judecată sunt 15 procese, cele mai multe aflându-se în diferite faze procesuale: “În 2007, existând oportunitatea realizării unităţii de tratare ecologică a deşeurilor urbane de către Consiliul Local Piteşti împreună cu Consiliul Judeţean şi alte nouă unităţi administrativ teritoriale, s-a hotărât asocierea acestora pentru realizarea investiţiei, fără a afecta suprafaţa de teren pusă la dispoziţie firmei bucureştene. Această acţiune a avut ca efect târârea în acţiuni judiciare sâcâitoare, fără nici un suport real de către S.C. Lea”.

BLOCAJ. Semnătura primarului a amplificat criza gunoiului Foto: Mediafax

Ne puteți urmări și pe Google News