Recordurile DNA pe 2008

Recordurile DNA pe 2008

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a precizat, astăzi, în timpul şedinţei de bilanţ a instituţiei, că anul trecut a fost bun în ceea ce priveşte cadrul legislativ, în sensul că s-a înregistrat o relativă stabilitate în acest domeniu.

De asemenea, procurorul a prezentat situaţia cazurilor soluţionate de Direcţie în 2008, comparativ cu anul precedent, subliniind că cea mai scurtă durată de urmărire penală, în cazul unui dosar întocmit de procurori, a fost de 14 zile, iar cea mai lungă perioadă de finalizare a fost de doi ani şi nouă luni.

"Anul 2008 a fost un an mai bun decat 2006 şi 2007. Anul trecut procurorii DNA au avut de soluţionat 3.959 de cazuri, faţă de 3.319, cât au avut în 2007. Dintre acestea, 3.302 au fost soluţionate", a subliniat Morar, în deschiderea şedinţei, adăugând că "înfracţiunile de evaziune fiscală au crescut de la 10, în 2007, la 60 în 2008".

În plus, procurorul şef al DNA a amintit că, anul trecut, au fost trimise în judecată 683 de persoane, faţă de 415, cât au fost în 2007, cea mai mare creştere înregistrând-o infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Dosare trimise de un an, necitite

Referitor la pedepsele aplicate de judecători, Morar a precizat că acestea sunt "prea blânde", reclamând şi faptul că sunt dosare trimise de un an în instanţe, în care nu s-a reuşit citirea actelor de acuzare.

"În 23 de cazuri de condamnare s-au primit circumstanţe atenuante. Astfel putem observa o sancţionare blândă a faptelor de corupţie", a spus Morar.

De asemenea, şeful DNA a arătat că pentru 38 de inculpaţi condamnaţi, instanţele au aplicat pedepse orientate spre minimum, situaţie sub jumătatea intervalului de pedeapsă prevăzut de textul de incriminare a infracţiunii comise.

Activitatea DNA a făcut progrese

Tot astăzi, în cadrul şedinţei de bilanţ a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorul Daniel Morar a apreciat activitatea instituţiei, menţionând că valoarea anchetelor în cazurile de corupţie a crescut.

"Activitatea DNA a înregistrat şi în anul 2008 progrese în cea mai mare parte a indicatorilor săi statistici de calitate, iar numărul şi calitatea anchetelor efectuate de procurorii direcţiei în cauze complexe, de mare corupţie, au continuat să crească", a spus Daniel Morar, adăugând că rezultatele bune ale DNA au fost reţinute în Raportul de ţară.

"Sunt procurori care au dezamăgit"

Prezentă la şedinţa de bilanţ a DNA, procurorul general al României, Laura Codruţa Kevesi, a solicitat Direcţiei să "instrumenteze mai bine dosarele". "Sunt multe dosare care se soluţionează în termen relativ mare. De noi depinde să gândim şi să găsim împreună soluţii", consideră Kovesi.

Referitor la activitatea procurorilor, Laura Codruţa Kovesi a precizat că "cei 121 de membri ai DNA au soluţionat în 2008 doar 163 de rechizitorii, ceea ce înseamnă o medie de mai puţin de două rechizitorii pe procuror".

"DNA trebuie să fie o instituţie eficientă în lupta împotriva corupţiei. Sunt procurori din servicii teritoriale care au dezamăgit. Cei care nu au reuşit să aducă infractorii în faţa justiţiei în unele judeţe, nu puteţi da vina pe cauze externe", a mai spus procurorul general al României.

Direcţia Naţională Anticorupţie îşi prezintă, astăzi, bilanţul pe anul trecut. La eveniment  participă, alături de procurorul general al României, Laura Codruţa Kevesi, şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Nicolae Popa.

"Cazurile de mare corupţie, blocate de Parlament" Raportul Comisiei Europene pe tema situaţiei justiţiei în România, prezentat în 12 februarie, remarca faptul că unele investigaţii în cazuri de mare corupţie sunt blocate de Parlament.  Legislativul de la Bucureşti "trebuie să permită investigarea tuturor cazurilor de acest gen (de mare corupţie - n.r.) de către autorităţile judiciare", se mai arăta în raport.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 12:19

Ne puteți urmări și pe Google News