Mafia baştanilor, faza ”şantaj termic”

Mafia baştanilor, faza ”şantaj termic”

Romii din Timişoara au pus la punct o nouă metodă prin care încearcă să pună monopol pe vilele din centrul istoric al oraşului: îşi şantajează vecinii cu neplata facturii la apă caldă şi căldură.

Romii cumpără, la preţul pieţei, un apartament dintr-o vilă, după care nu mai plătesc apa caldă şi căldura până când societăţilor care furnizează serviciile publice taie căldura şi apa caldă de la toate apartamentele. Astfel, locatarii care-şi achită dările la timp ori îşi vând apartamentele la preţul oferit de romi, mult mai mic decât cel al pieţei, ori rămân fără utilităţi.

"Situaţia a rămas ca înainte de proces"

Un astfel de exemplu este situaţia din imobilul de pe strada Gh. Doja, nr.15. Familia Dumitru Stancu a cumpărat două din cele şase apartamente ale clădirii şi nu a plătit utilităţile timp de un an. Marţi, proprietara apartamentului de la numărul 1 i-a vândut familiei Stancu locuinţa pe care o deţinea.

"Din luna noiembrie 2008 căldura şi apa caldă au fost tăiate pentru o datorie neplătită de familia Stancu de 6.600 lei. Asociaţia de proprietari i-a dat în judecată pentru recuperarea restanţelor şi pentru a obţine dreptul furnizorilor de servicii de a tăia direct apa caldă şi căldura rău-platnicului. Instanţa a decis doar obligarea pârâtului la plată şi atât. Situaţia a rămas ca înainte de proces", spune Claudia Cârjan, vecina lui Stancu. În replică, Dumitru Stancu susţine că şi-a plătit toate utilităţile.

Cel mai afectat imobil din Timişoara este cel situat pe strada Prislop, la nr. 17, unde 17 locuinţe sunt debranşate din cauza altei familii de romi, care deţine două apartamente, şi are mari restanţe la utilităţi.

Plângeri fără rezolvare

O mare parte din cei aflaţi în astfel de situaţii au depus plângeri la Prefectura Timiş şi la Federaţia Asociaţiilor de Locatari, cerând autorităţilor să intervină pentru a rezolva situaţia. "S-au depus plângeri şi la noi şi la prefectură, dar cred că este nevoie de un act normativ, cel puţin pe plan local, care să le permită furnizorilor de servicii să-i debranşeze doar pe rău platnici", consideră Patru Olaru, preşedintele FAL Timişoara. Acelaşi lucru îl cere şi prefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu: "Regiile trebuie să facă diferenţa între cei care plătesc şi cei care nu plătesc".

Citiţi şi: Baştanii îşi scot casele la vânzare

Ne puteți urmări și pe Google News