Rămăşiţele unui embrion conservat în pântecele mamei sale, descoperite în vestul Australiei, i-au ajutat pe cercetători să studieze cel mai vechi caz de sex cunoscut până acum. Cercetarea a apărut în numărul de astăzi al revistei Nature.
În urmă cu 380 de milioane de ani, un peşte preistoric acum dispărut, din familia placodermelor, a murit înainte ca puiul pe care îl purta în pântece să se nască.
Pentru oameniiide ştiinţă, descoperirea este un pas înainte spre înţelegerea evoluţiei sexului prin copulaţie la primele vertebrate.
Această formă de reproducere pare să fi fost mult mai răspândită la acea vreme decât se credea până acum, anunţă cercetătorii în numărul de astăzi al revistei Nature.
Placodermele, adică peştii preistorici acoperiţi cu plăci şi solzi, sunt primele vertebrate despre care oamenii de ştiinţă cred că s-au reprodus prin fecundare internă, ceea ce este cunoscut şi sub numele de sex.
În prezent, diferite specii de peşti se înmulţesc cu sau fără copulaţie. În primul caz, are loc ceea ce este denumit generic drept sex, sau fecundare internă. Rechinii reprezintă o familie de peşti unde aceasta este întâlnită.
În cazul fără copulaţie, femelele depun ouăle (icrele) pe fundul apei, iar peste ele masculii îşi depun sperma, fecundarea având loc extern.
Studiul din revista Nature a fost realizat de două echipe de paleontologi de la Museum of Natural Science din Londra, Marea Britanie, şi Victoria Museum din Melbourne, Australia.
Pentru mai multe informaţii vizitaţi ştiinţaazi.ro.