Partidul Identitatea Românească din Italia a organizat astăzi o conferinţă de presă ca urmare a valului de agresiuni împotriva românilor. Este prima manifestare de amploare a comunităţii româneşti din Italia, care doreşte să arate că o naţiune nu trebuie să fie judecată prin faptele unor membri ai acesteia. În cadrul unui interviu pentru evz.ro, Mihai Muntean, Secretarul General al Partidului Identitatea Românească - PIR, a declarat că "intenţionăm organizarea unui marş al demnităţii, pentru a arăta că existăm şi avem reacţie civică".
Evenimentul va fi organizat la finele lunii martie, "dacă vom avea o reacţie pozitivă şi din partea comunităţii", a mai precizat Muntean.
Membrii PIR au afirmat că prin organizarea acestei conferinţe şi a evenimentelor ulterioare încearcă să ofere o contrapoziţie la fenomenul antiromânesc ce a cuprins întreaga Peninsulă. "Invităm la dialog şi la judecată, pentru a accentua faptul că majoritatea românilor din Italia este una cinstită. Trebuie să ne mobilizăm şi să arătăm italienilor că o comunitate nu poate fi judecată doar prin raportare la câţiva membri".
Soluţii la fenomenul antiromânesc
O altă propunere este legată de reforma justiţiei italiene. "Guvernul italian este unul slab, din cauză că nu are un sistem judiciar care să facă faţă delincvenţilor. De aceea, se impune reforma justiţiei, astfel încât infractorii prinşi de poliţişti să nu mai fie eliberaţi de instanţele de judecată, să se garanteze astfel pedeapsa în închisoare, cei care comit delicte grave să nu mai fie arestaţi la domiciliu. Pentru că, dacă infractorii se obişnuiesc cu acest sistem permisiv, atunci nimic nu îi va opri din comiterea altor acte ilegale".
Un alt mesaj pe care Muntean îl transmite este legat de importanţa comunităţii române în viaţa politică. "Potenţialul electoral al românilor nu este pe deplin conştientizat, ceea ce conduce la diminuarea rolului acesteia".
Răspunsul diasporei româneşti cu privire la interesul acordat de autorităţile române se observă cel mai bine în anii electorali, prin prezenţa la vot. La ultimele alegeri parlamentarele din noiembrie, la nivelul celor aproape trei milioane de români care locuiesc în lume, doar 22.000 s-au prezentat la vot. Aceeaşi tendinţă s-a menţinut şi în Italia, unde prezenţa la vot a fost de numai 0,5%.
Infractorii români, mai interesanţi decât cei italieni
În cadrul conferinţei de presă, Giancarlo Germani, preşedintele PIR a precizat că "cifrele legate de numărul de infractori români nu pot constitui o problemă atât de mare pentru poliţia italiană". În plus, acesta a mai subliniat că doar cazurile românilor arestaţi atrag interesul presei, în timp ce agresorii italieni sunt ignoraţi.
"Infracţionalitatea în Italia nu se rezumă doar la români. Este o problemă la nivel naţional, cauzată de lipsa de autoritate a autorităţilor", au mai afirmat membrii PIR.
La rândul său, Munteanu a subliniat că problema cea mai mare, în acest moment, este legată de mass media şi de Guvernul italian, care ar trebui, în aceste momente, să tempereze tonul.
Colaborarea autorităţilor, indispensabilă
Membrii formaţiunii politice au subliniat că mărimea comunităţii de români din Italia, aproximativ un milion de persoane, impune o strânsă colaborare între autorităţile ambelor state.
Integrarea românilor în cadrul societăţii italiene nu a reprezentat, în opinia lui Germani, o prioritate pe lista autorităţilor. De aceea, românii nu sunt prezenţi în administraţia publică. Aceştia ar fi putut servi ca factor de mediere la nivelul societăţii civile.
În acest moment, însă, raportul diplomatic la nivelul celor două state este în tensiune. Motivul este constiuit de schimbul de replici între membrii guvernelor italian şi român.
La începutul lunii februarie, senatorul din partea Ligii Nordului, Piergiorgio Stiffoni, declara că "specializarea românilor este violul". La rândul său, ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, a afirmat, într-o emisiune pentru Radio România Actualităţi, că Parlamentul de la Roma "incită la xenofobie, printr-o retorică extrem de agresivă și de provocatoare". Acesta a mai precizat că "tipul de comportament nu este unul european".
În plus, Diaconescu a mai dat ieri de înţeles că cetăţenii români condamnaţi în Italia nu sunt doriţi de autorităţile din ţară. Acesta a mai precizat că situaţia în care România şi-ar lua acasă infractorii ar fi dacă instanţele de judecată din Peninsulă i-ar condamna definitiv.
Roberto Maroni, ministrul de interne, a fost acuzat de consulul României la Torino că ar fi angajat români fără contracte de muncă şi ar fi obţinut permise false de muncă pentru trei dintre aceştia. Ca urmare a acestor afirmaţii, Maroni a precizat că intenţionează să dea în judecată ziarul Cotidianul, care a publicat aceste declaraţii. În plus, consulul a fost chemat la Bucureşti pentru a da explicaţii.
Românii continuă să fure şi să atace italienii
Între timp, o parte a românilor din Italia nu pare descurajată de fenomenul care a cuprins nu doar Roma, locul în care au avut loc majoritatea ilegalităţilor. Ieri, doi români au fost arestaţi pentru că au încercat să omoare un carabinier.
Aceştia încercau să spargă, cu un ferăstrău electric, un automat pentru bilete, când au fost surprinşi de un echipaj de poliţie. În momentul în care poliţia a vrut să îi reţină, unul dintre ei a ameninţat că îi va tăia cu drujba.
Incidentul a avut loc în apropiere de Roma, cu puţin timp înainte ca un alt român să încerce să fure o maşină dintr-o parcare. Acesta a fost surprins de proprietar, pe care l-a atacat. Conflictului s-au alăturat mama şi sora italianului, care au fost, la rândul lor atacate cu o uneltă pe care românul o avea asupra sa. Ca urmare, martorii au intervenit şi au fost pe punctul de a-l linşa pe agresor. Un alt caz în care un român a fost pe punctul de a fi linşat a avut loc în urmă cu câteva zile. Atunci, românul, aflat în stare de ebrietate la volanul unei maşini furate, a accidentat frontal un alt autoturism care se deplasa regulamentar. În urma impactului, şoferul a murit pe loc, iar prietena acestuia, aflată pe scaunul din dreapta, a fost grav rănită. În loc să ofere primul ajutor, românul a intrat în primul bar şi a comandat o bere. Martorii au sărit asupra lui, însă românul a fost salvat de poliţia chemată la faţa locului. CITIŢI ŞI:
A început manifestarea din Italia împotriva românilor
Petre Roman: „Italienii nu s-ar putea descurca fără români” Italia asmute cetăţenii împotriva străinilor Românii infractori din Italia nu se potolesc
Ping pong cu infractorii români
Maroni a angajat români la negru
Italienii îi vor pedepsi mai drastic pe violatori De ce violează românii în Italia?
Ana Birchall face petiție pentru drepturile românilor Persecutarea românilor din Italia continuă
Cei mai mulţi infractori din Italia sunt români