Holocaustul, un subiect de Oscar?

Holocaustul, un subiect de Oscar?

Ororile celui de-al Doilea Război Mondial au constituit tema multor pelicule cu impact puternic. Anul acesta, printre candidații la titlul de "Cel mai bun film", și-a găsit locul și o producție care relatează povestea de dragoste dintre un adolescent german şi o fostă membră a trupelor SS.

The Reader, cel mai recent proiect al selectivului regizor britanic Stephen Daldry, este adaptarea romanului omonim scris de Bernhard Schlink. Potrivit acestuia, subiectul Holocaustul a fost trecut în plan secund, pentru a fi evidențiată generația care a crescut în umbra acestor evenimente.

Acţiunea fimului pendulează între 1995 şi 1958, când un tânăr de 15 ani Michael Berg, interpretat de aproape la fel de tânărul David Kroos (18 ani), se îndrăgosteşte de Hanna Schmitz (Kate Winslet), o femeie cu 20 de ani mai în vârstă, dar care se implică într-o relaţie alimentată de curiozitatea carnală, dar şi intelectuală. Daldry alternează obsesiv sexul şi cărţile pe care Michael i le citeşte Hannei în fiecare zi.

În acelaşi timp, regizorul prezintă viaţa adultă a lui Michael (Ralph Feinnes), un avocat divorţat, care nu a reuşit să depăşească experienţele trăite în tinereţe.

De fapt, în prima parte a filmului, hainele celor doi protagonişti sunt aproape absente, iar scenele în care Hanna îl iniţiază pe virginul Michael în tainele sexualităţii sunt foarte explicite, dar, în acelaşi timp, de o natură austeră.

Atitudinea sobră a regizorului dă roade în a doua parte a filmului - mult mai puternică -, în care este prezentat procesul Hannei şi conflictul interior al lui Michael, care poate preveni condamnarea la ani buni de închisoare a iubitei sale din adolescenţă.

The Reader este un film care încearcă să responsabilizeze alegerile şi tranziţiile pe care le facem, sau le suportăm, în timpul vieţii şi, în acelaşi timp, să traseze o linie între lege şi dreptate.

"Cel mai prost film despre Holocaust"

Filmul a fost criticat dur de un expert în Holocaust, care a cerut, printr-un articol, ca pelicula să fie ignorată la ceremonia de duminică.

Ron Rosenbaum, un jurnalist care a scris cartea "Explaining Hitler", a apreciat că The Reader este "cel mai prost film despre Holocaust realizat vreodată".

"Este un film a cărui miză metaforică este aceea de a-i disculpa pe germanii de rând, care nu ar fi ştiut de aplicarea Soluţiei Finale", a scris Rosenbaum în revista on-line Slate.

El a mai spus că filmul simpatizează prea mult cu personajul lui Winslet şi încearcă să convingă publicul că "analfabetismul este mai ruşinos decît participarea la un genocid".

Daldry, trei nominalizări din trei încercări

Stephen Daldry a debutat ca regizor de teatru, realizând mai multe producţii, începând cu sfârşitul anilor '80, în colaborare cu mai multe teatre importante din Marea Britanie.

Debutul în lumea filmelor de lungmetraj a regizorului britanic a avut loc în anul 2000, cu producţia Billy Elliot - povestea unui băiat din zona minieră Durham, care doreşte să devină balerin. Pelicula i-a adus lui Daldry prima nominalizare la premiile Oscar.

Doi ani mai târziu, Daldry a fost implicat, din nou, în cursa pentru statueta Oscar oferită celui mai bun regizor, de această dată, pentru The Hours - ecranizarea romanului omonim scris de Micael Cunningham. Daldry a pierdut premiul în faţa lui Roman Polanski şi filmul Pianistul.

Al treilea film al său, The Reader, i-a adus regizorului ce-a de-a treia nominalizare la premiile Academiei Americane de Film. Rămâne de văzut doar dacă a treia încercare a lui Daldry va fi cea norocoasă.

Kate Winslet, record de nominalizări la Oscar

Anul 2008 și începutul lui 2009 a fost o perioadă foarte bună pentru actrița în vârstă de 33 de ani. A fost nominalizată pentru a șasea oară la Oscar, numită "actrița anului" de către Cercul Criticilor din Londra și și-a îmbogățit colecția de trofee cu două Globuri de Aur și două premii Bafta.

În mai puțin de un an, actrița britanică a făcut două roluri foarte apreciate, Hannah Schimtz ("The Reader") si April Wheeler ("Revolutionary Road"). Rolul îngrijitoarei naziste a fost cel care i-a adus nominalizarea la cel mai râvnit premiu, devenind astfel cea mai tânără actriță care a fost popusă de șase ori.

Potrivit The Telegraph, Winslet a refuzat inițial rolul din The Reader, deoarece programul filmărilor se suprapunea cu cel de la pelicula Revolutionary Road. Rolul urma să îi revină actriței Nicole Kidman, însă aceasta a renunțat din cauza sarcinii. Alte nume propuse au fost Marion Cotillard și Naomi Watts. Regizorul Stephen Daldry a insistat însă ca rolul să îi revină lui Winslet. Cinci nominalizări la premiile Oscar:

Cel mai bun film Cea mai bună imagine Cel mai bun regizor - Stephen Daldry Cea mai bună actriţă într-un rol prinicpal - Kate Winslet Cel mai bun scenariu adaptat - David Hare

INFO

Distribuţie: Ralph Feinnes (Michael Berg), Kate Winslet (Hanna Schmitz), David Kross (tânărul Michael Berg)

Buget: 32 de milioane de dolari

Data lansării: 30 ianuarie 2009

Durata filmului: 2 ore

Încasări: 2 milioane de dolari în primul weekend şi 30 de milioane de dolari în întreaga lume

“Este despre cât de mult încerci să înțelegi, cât de mult să condamni. Dacă condamni doar, probabil eșuezi să înțelegi, și când vrei să înțelegi, poate că nu condamni îndeajuns”, Bernhard Schlink, autorul romanului, despre subiect

Mâine, citiți pe evz.ro, totul despre "Frost/Nixon"

CITIȚI MAI MULTE DESPRE FILMELE NOMINALIZATE LA PREMIILE OSCAR ȘI ALTE DETALII DESPRE CEREMONIA DIN ACEST AN.

Ne puteți urmări și pe Google News