5 moduri de a fi fericit pe timp de criză

5 moduri de a fi fericit pe timp de criză

Ai grijă de tine şi de relaţiile cu cei dragi.

Din miile de studii despre fericire reiese clar şi total nesuprinzător că suntem mai fericiţi în perioadele îmbelşugate. Starea noastră de fericire oscilează odată cu economia. Un sondaj efectuat de Reuters în SUA arată ca dispoziţia americanilor s-a deteriorat în decembrie faţă de noiembrie, din cauza grijilor provocate de posibilitatea pierderii locului de muncă. Oare avem nevoie de specialişti care să ne spună acest lucru? Nu este evident? Depindem de bogăţia relativă

Dar lucrurile nu sunt atat de simple - fericirea nu e direct proporţională cu banii. Se pare că starea de fericire depinde mai degrabă de bogaţia noastră relativă - câţi bani avem în comparaţie cu vecinul - decât de averea absolută. De asemenea, cercetatorii au observat că, în timp ce ţările bogate sunt mai fericite decât cele sărace, fericirea lor nu creşte neapărat pe măsură ce acumulează mai mult (o explicaţie ar putea fi aceea că aşteptările oamenilor cresc odată cu averile). Mai mult, excesele materiale pot dăuna stării de bine, sau cel puţin aşa spun cercetătorii americani (“More money, more problems”).

De fapt, dacă ne gândim bine, criza are şi unele efecte benefice.

Cum anume afectează banii fericirea este un subiect încă în dezbatere: ne place atât de mult tehnologia de ultimă generaţie pe care am achiziţionat-o sau mai degrabă gândul ca ne-o putem permite? Pe lângă această dilemă mai e şi faptul că, pentru fiecare dintre noi, munca, serviciul joacă un rol central în viaţa noastră. Când oamenii ramân fără serviciu, ei sunt mai nefericiţi nu doar pentru că nu mai pot achiziţiona lucruri, ci şi pentru că au pierdut o parte valoroasă din viaţa lor.

Sfaturi pentru ”ghinionişti”

Cei care se simt ghinionişti şi afectaţi de criza economică pot încerca strategiile de mai jos, propuse de “experţii in fericire”:

  1. Ai grijă de tine: dormi suficient, fă mişcare şi mănâncă mai sănătos.
  2. Fii mai generos - un gest generos îţi readuce aminte că încă ai multe de oferit, chiar şi atunci când ştii că ai mai sărăcit un pic.
  3. Foloseşte-ti timpul şi banii (şi) pentru activităţi plăcute – călătoreşte (curse low-cost), găteşte cu şi pentru prieteni, înscrie-te la cursuri de dans Nu e nevoie să îţi crească salariul ca să înveţi ceva nou, care să te ajute sa evoluezi - un program nou pe calculator, o limbă straină, un nou hobby.
  4. Investeşte în relaţiile cu cei dragi - cu bani puţini, poţi face o călătorie să-ţi revezi părinţii sau să petreci un weekend altfel, împreună cu persoana dragă.
  5. Aminteşte-ţi de lucrurile pentru care eşti recunoscător: de exemplu, dacă ţi-ai pierdut jobul, aminteşte-ţi de alte vise care-au devenit realitate, cum ar fi să locuieşti în oraş sau să te căsătoresti cu persoana potrivită. Nu inseamnă să minimalizezi ceea ce ţi se întamplă, ci să nu te concentrezi numai asupra acestei probleme.

Doar aşa au spus şi The Beatles: “I don’t care too much for money, money can’t buy me love”.

 

Citiţi şi:

Ce să faci ca să-ţi păstrezi jobul

Ne puteți urmări și pe Google News