Prezent la lansarea raportului de analiză şi prognoză al Societăţii Academice Române, premierul a adus o serie de acuzaţii la adresa fostului Executiv. "Guvernul Tăriceanu a fost iresponsabil şi a adus România mult mai aproape de criză", consideră Emil Boc.
"Ce dovadă de iresponsabilitate mai mare decât asta, când ai o creştere de 7,8 în loc să pui bani pentru zile grele, i-ai risipit pe cheltuieli cu personalul şi pentru bunuri, punând România într-o situaţie grea", a precizat premierul.
În plus, Boc a atacat guvernul Tăriceanu şi pe tema atragerii de fonduri europene.
"E păcat că în România nu am reuşit să atragem bani nici măcar cât am contribuit. E sfidător că guvernanţii nu s-au preocupat să atragă aceşti bani. Până în 2008 un singur program era auditat, celelalte şase nu erau şi astfel România nu putea primi bani europeni", a continuat premierul.
"Guvernul Boc nu este unul al disponibilizărilor"
Premierul Emil Boc a mai vorbit astăzi şi despre priorităţile noului Executiv, precum şi despre promisiunile din timpul campaniei electorale. În plus, potrivit şefului Guvernului, "actuala criză poate fi privită şi ca o oportunitate pentru ca România să se modernizeze".
De asemenea, Emil Boc a declarat că "noul Executiv nu este unul al disponibilizărilor, ci al remuneraţiei salariale în funcţie de performanţe, aşa cum se întâmplă şi în mediul privat", precizând, totodată, că deficitul bugetar de 2% este o preocupare majoră a cabinetului actual, în condiţiile în care constrângerile interne sunt majore.
"În lunile octombrie şi noiembrie 2008, s-a înregistrat un vârf de sarcină al cheltuielilor care nu s-au dus către investiţii care să se întoarcă în economie. Acest lucru s-a întâmplat şi în 2008, când s-au cheltuit în acea perioadă 4 miliarde de euro, care au mers pe bunuri şi servicii de personal. Prin urmare, în perioada 2005-2008 cheltuielile bugetare au crescut foarte mult", a mai spus premierul, citat de Mediafax.
"Promisiunile din campanie, respectate"
Tot astăzi, noul premier a asigurat că toate promisiunile asumate în timpul campaniei electorale vor fi respectate, "atât cât economia va permite".
-
De ce mediul privat ştie şi poate face o evaluare, iar în mediul public au crescut salariile de trei-patru ori fără să existe performanţă?
-
Trebuie să oprim derapajele. Dacă vom merge în acelaşi ritm, în 2011, vom plăti din buget doar drepturile salariale. Trebuie să punem stop
-
Politica Guvernului nu este de a proceda la concedieri, ci de a reduce cheltuielile de personal
"Această criză, cu toate greutăţile ei, poate fi şi o soluţie pentru modernizarea României, şansa de a curma nişte procese dăunătoare pentru economia românească", consideră democrat-liberalul. Societatea Academică a lansat astăzi raportul de analiză şi prognoză anuală, Romania 2009, intitulat "Criza economică şi statul de drept".
La eveniment au participat premierul Emil Boc, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi ministrul Justiţiei. Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, a anunţat, tot astăzi că, în cadrul şedinţei Biroului Politic Coordonator Central, de la Palatul Victoria, s-a propus stabilirea unei întâlniri cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
CITIŢI ŞI:
Udrea cheltuieşte cât 471 de parlamentari
Guvernul nu ştie de câţi bani are nevoie
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:19