Chiar dacă echipele din Premier League au o mai mare influenţă în lista bogaţilor fotbalului mondial, clubul spaniol este cel mai bogat club din lume, conform companiei de audit şi consultanţă Deloitte.
Conform studiului, Real conduce în topul celor mai bogate cluburi din lume, madrilenii generând venituri în valoare de 366 de milioane de euro în timpul sezonului 2007-2008. Manchester United ocupă poziţia a doua în clasament, cu venituri de 325 de milioane, în timp ce FC Barcelona este pe locul trei, cu venituri de 309 milioane de euro obţinute în aceeaşi perioadă.
Premier League are cele mai multe cluburi incluse în lista bogaţilor, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Newcastle United, Manchester City şi Tottenham Hotspur fiind prezente în topul celor mai bogate 20 de echipe din lume.
AC Milan este cel mai bogat club italian, gruparea "rossonera" fiind pe locul opt în clasament, cu venituri de 210 milioane de euro. AC Milan este urmată în clasament de AS Roma (175 de milioane de euro) şi Internazionale Milano (173 de milioane de euro), în timp ce Juventus Torino ocupă poziţia a 11-a în top, cu venituri de 168 de milioane de euro.
În topul celor mai bogate 20 de cluburi din lume mai sunt prezente echipele germane Bayern Munchen, Schalke 04, Hamburg şi Stuttgart, Olympique Lyon şi Olympique Marseille, reprezintă Franţa, în timp ce Fenerbahce Istanbul este singura echipă din Europa de Est inclusă în clasament.
Cluburile bogate, ferite de criză
Clasamentul este întocmit pe baza veniturilor anunţate de cluburi şi nu ia în considerare datoriile acestora. Mai multe cluburi europene au datorii enorme, printre ele fiind şi giganţii din Premier League, Manchester United şi Chelsea Londra, care au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro.
Veniturile totale primite, în sezonul 2007-2008, de cluburile din top 20 au crescut cu 6% faţă de sezonul precedent, la 3.9 miliarde de euro.
Chiar dacă topul a fost realizat pe o perioadă anterioară începerii crizei economice, Deloitte a anunţat că marile cluburi din lume nu vor fi foarte afectate de aceasta, precizând că noile contracte de televizare sunt foarte avantajoase pentru cluburi. Totuşi, analiştii se aştaptă ca tribunele stadioanelor să nu mai fie atât de pline, suporterii fiind vizaţi de efectele crizei.