PDL se joacă cu numirea lui Oprea în Comisia SRI

PDL se joacă cu numirea lui Oprea în Comisia SRI

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a revenit asupra anunţului iniţial prin care Gabriel Oprea era propus de grupul parlamentar PDL ca membru în Comisia SRI.

Asta după ce social-democraţii, uimiţi de această propunere, au oprit şedinţa de plen pentru consultări. La scurt timp, democrat-liberalii au schimbat numele celui propus, acesta fiind Ioan Bălan. Problema constă în faptul că doar un membru al unui partid poate face parte din această Comisie şi nu un independent pentru Gabriel Oprea.

În ceea ce priveşte adeziunea fostului social-democrat la un partid, Gabriel Oprea a declarat că a primit mai multe oferte în ultima perioadă, dar nu a luat o decizie în acest sens.

"Sunt deputat independent, nu m-am înscris în PD-L"

Gabriel Oprea a declarat că şi-a manifestat dorinţa de a face parte din Comisia de control a SRI într-o discuţie cu preşedintele Camerei Deputaţilor.

"Sunt deputat independent, singurul independent din Camera Deputaţilor. Ca deputat independent, ca parlamentar independent singura mea interfaţă sau legătură, neavând niciun grup care să mă propună la o comisie, este preşedintele Camerei Deputaţilor, indiferent cine ocupă această funcţie. Mi-am manifestat dorinţa, interesul faţă de pregătirea pe care o am în domeniul securităţii naţionale să pot face parte din Comisia de control a SRI, din care am mai făcut parte şi în vechiul mandat", a declarat Gabriel Oprea.

Fostul ministru de Interne a arătat că, potrivit Regulamentului, un parlamentar independent poate fi propus de un grup pentru a face parte dintr-o comisie.

"Trebuia să mă propună un grup, care de fapt m-a propus, după care am înţeles că am fost retras. Dar ca deputat sau ca parlamentar trebuie să activez într-o comisie conform pregătirii. Fiecare se orientează după pregătirea şi profesia pe care o are", a insistat Gabriel Oprea.

Întrebat dacă se înscrie în PD-L, fostul social-democrat a răspuns negativ şi a spus că este în continuare independent şi că dacă ar fi vrut să facă parte dintr-un partid şi-ar fi depus adeziunea. PSD a întrerupt şedinţa Deputaţii social-democraţi, prin vocea Aurei Vasile, au solicitat o pauză de consultări, în numele grupurilor parlamentare PSD, argumentând că nu s-a respectat regulamentul de funcţionare al celor două Camere.

Potrivit unor surse din PSD, social-democraţii sunt nemulţumiţi de faptul că un deputat independent, Gabriel Oprea, a fost nominalizat de PDL ca membru în comisia SRI, în condiţiile în care cutuma parlamentară spune că din aceste comisii nu pot face parte decât membri ai unor partide.

Social-democraţii au precizat că nu ştiau nimic despre nominalizarea pe care PDL a făcut-o în persoana lui Gabriel Oprea.

Traiectorie sinuoasă

Viaţa politică a lui Gabriel Oprea din ultimele două luni poate fi considerată drept una tumultoasă. A fost numit în decembrie anul trecut ministru al Administraţiei şi Internelor, iar după trei săptămâni şi-a dat demisia după ce a iscat un nou scandal în rândurile social-democraţilor.

Motivul: Oprea l-a numit la conducerea Direcţiei de Informaţii din MAI pe Virgil Ardelean, un personaj respins de grupurile de interese din PSD. Implicit, lui Oprea i-a fost retras sprijinul politic şi a renunţat rând pe rând la portofoliul ministerial, la funcţia de preşedinte al PSD Ilfov şi la carnetul de social-democrat.

Componenţa Comisiei SRI şi SIE

Membrii Parlamentului au aprobat, în cele din urmă, prin vot secret cu buletine, componenţa şi biroul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii:

  • Cezar Preda, PD-L – preşedinte, 408 voturi pentru, 1 împotrivă;
  • Ioan Stan, PSD+PC – vicepreşedinte, 409 voturi pentru;
  • Verestoy Attila, UDMR – secretar, 408 voturi pentru, 1 împotrivă

Tot astăzi s-a votat componenţa şi biroul Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informaţii Externe:

  • Vlase Gabriel, PSD+PC – preşedinte, 415 voturi pentru, 1 împotrivă;
  • Nistor Vasile, PD-L – vicepreşedinte, 416 voturi pentru;
  • Calimente Mihăiţă, PNL – secretar, 415 voturi pentru, 1 împotrivă.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:15

CITIŢI ŞI:

Hrebenciuc, la Afaceri Europene

Ne puteți urmări și pe Google News