Social
Elena Udrea pune turismul pe roate
Aflată la Buşteni, ministrul Turismului, Elena Udrea a participat, în această dimineaţă, la seminarul “Turismul montan între urgenţe şi dezvoltare durabilă”.
La eveniment au participat reprezentanţi ai Consiliilor Judeţene şi ai Consiliilor Locale din judeţele şi localităţile din zona montană, dar şi autorităţi publice centrale, precum Regia Naţională a Pădurilor, Ministerul Agriculturii, Transporturilor, Culturii, Mediului şi cel al Tineretului şi Sportului.
După ce a ascultat cu atenţie problemele şi propunerile prezentate de participanţii la seminar, Elena Udrea a subliniat faptul că Ministerul Turismului nu se poate compara cu un agent de circulaţie, care stă ascuns doar ca să-i amendeze pe şoferii imprudenţi.
Turismul nu se ascunde după tufiş
“Vorbind de turism în general dar de cel montan în special, Ministerul Turismului a pornit la controale prin ţară, dar am zis să nu începem cu Valea Prahovei, pentru că era cel mai aproape şi mai la îndemână, aşa că am plecat prin ţară să vedem ce este şi să încercăm să nu dăm amenzi. Nu suntem ca poliţia de la Circulaţie, care se ascunde pe după tufiş ca să-i prindă cu radarul pe cei care încalcă viteza. Ţinta este să determinăm o creştere reală a produselor şi serviciilor de turism, pentru că dacă nu ai calitate degeaba încerci să prinzi ceva ce nu se ridică la nivelul aşteptărilor”
Elena Udrea.
Aceasta îşi doreşte ca turismul românesc să intre în legalitate, mai ales că turismul la negru este un fapt dovedit, iar încasările venite din activităţile hoteliere, la bugetul de stat, nu sunt suficiente.
Muntele nu-i ca marea
“Am început prin a nu critica această muncă a mea la minister, ci prin a oferi tuturor celor care au activităţi legate de turism ideea că le suntem parteneri. Sigur că cerem prestatorilor serviciilor de turism, hoteliere şi de alimentaţie publică să-şi evidenţieze activitatea, care în mare parte credem că nu sunt evidenţiate economic, se lucrează foarte mult la negru. Acum lunile de miere au trecut şi am pornit în control pentru a adduce în economia fiscalizată pe cei certaţi cu legea şi să ridicăm calitatea serviciilor pe care hotelierii le prestează. Turismul montan nu este atât de pretenţios precum cel de Litoral, dar, cu toatea acestea, turismul montan nu scapă de plângerile turiştilor, care reclamă faptul că nu întotdeuna serviciile sunt cele pentru care au plătit”,
ministrul Turismului.
Ministrul Turismului a concluzionat că proasta promovare a turismului românesc eclipsează viitorul turismului montan de la noi din ţară, care ar putea fi scos în evidenţă prin dezvoltarea activităţilor sportive montane care să includa şi protejarea mediului dar şi dezvoltarea zonelor agroturistice.