Criza loveşte şi în dormitor

Criza loveşte şi în dormitor

PROBLEME ÎN DORMITOR. Multe cupluri nu mai pot să facă dragoste, fiind mult prea stresate că nu au bani să-şi întreţină familia.

Teama de a rămâne fără un loc de muncă le taie românilor cheful de amor, în condiţiile în care 35% dintre bărbaţi sufereau deja de disfuncţie erectilă.

Lipsa libidoului este cea mai frecventă problemă sexuală la femei, după ce un studiu a dezvăluit că până la 30% dintre reprezentantele sexului frumos şi-au pierdut interesul pentru sex. Dereglările de excitare sexuală afectează între 15 şi 20% dintre femei, iar 10% au declarat că nu au avut niciodată orgasm.

Cele mai multe dintre disfuncţiile sexuale sunt de natură psihologică, iar specialiştii se aşteaptă ca numărul cazurilor să crească pe fondul crizei.

Stresul, vinovat de impotenţă

Psihologul Paula Irimia consideră că „oamenii copleşiţi de stres, anxioşi sau care nu ştiu să-şi gestioneze stresul pot suferi mai mult decât ceilalţi de tulburări de dinamică sexuală“. Şi psihiatrul Alexandru Micu spune că stresul este cel mai important factor în declanşarea impotenţei: „Pe lângă existenţa unui conflict în cuplu sau a rutinei în familie, intervine şi suprasolicitarea la locul de muncă sau teama de pierdere a jobului“.

Banii aduc fericirea în cuplu

Psihoterapeutul Jeni Chiriac consideră că un risc crescut de a dezvolta astfel de afecţiuni îl prezintă persoanele din pătura de mijloc, stresate, preocupate să facă rost de bani, cu simţul datoriei. „Din cauza carierei, partenerii sunt tot mai obosiţi, fapt ce taie cheful de sex. Pe de altă parte, starea de nesiguranţă creează nelinişte“. La bărbaţi, mai spune specialistul, se pierde respectul de sine, de cap al familiei. Pe de altă parte, o femeie are dispoziţia de a face dragoste după ce „întreţinerea a fost plătită, iar vasele au fost spălate. Abia atunci ea se poate relaxa. Un bărbat nu gândeşte aşa“.

Potrivit unui studiu realizat de cotidianul britanic „The Times“, femeile sunt atrase de ideea de putere şi de bani, care le oferă siguranţă. Cercetătorii au ajuns la concluzia că venitul partenerului influenţează numărul de orgasme ale femeii. „Nu vreau să fac sex şi să mă gândesc la factura la gaze“, a spus una dintre femeile chestionate.

Tăcerea, cea mai mare problemă

Preşedintele Asociaţiei de Sexualitate din România, Nicolae Calomfirescu, spune că disfuncţiile sexuale sunt probleme care nu se pot rezolva decât în cuplu. Cea mai mare piedică pe care specialistul o identifică este tăcerea, care nu face decât să agraveze afecţiunea şi relaţia de cuplu: „Trebuie să îndrăzneşti să vorbeşti cu partenera, cu un psiholog sau cu un medic specialist. Dacă o faci după 5-7 ani, degeaba. Partenerii se despart social, sexual“. Jeni Chiriac recomandă consiliere, terapie de cuplu, pentru că „şi partenerul poate să genereze probleme. Nu mai există intimitate, apare frustrarea femeii că nu mai este iubită sau dorită“.

Mecanismele unei disfuncţii sexuale

Faţă de disfuncţia sexuală feminină, cea masculină este vizibilă şi constă în scăderea dorinţei şi chefului de a avea contacte intime în cadrul cuplului.

„Femeia este prima care intuieşte şi simte apariţia unei probleme şi o semnalizează partenerului. Femeia intuieşte şi simte prima apariţia unei probleme şi o semnalează partenerului. Dacă aceasta nu este receptată de către bărbat, urmează certurile şi reproşurile care maschează o nemulţumire sexuală. Dacă nici în această fază semnalul nu este decodificat şi nu sunt luate măsuri (o discuţie sinceră între cei doi sau consultarea unui terapeut), conflictul se amplifică şi se poate ajunge la ruperea cuplului“, explică psihiatrul Alexandru Micu.

El mai spune că motorul cuplului durabil este afecţiunea reciprocă dintre bărbat şi femeie, dublată de o atracţie sexuală intensă. Existenţa acestui motor permite depăşirea cu uşurinţă a stresului, pentru că bărbatul receptează semnalele femeii. Dacă el ţine la ea, acesta ştie imediat ce vrea partenera să-i spună.

Sexul, plăcere nu datorie

Psihologul Paula Irimia consideră că, prin psihoterapie, pot fi conştientizate acele cauze emoţionale sau corectate convingerile iraţionale care întreţin aceste disfuncţii; poate fi atins un nivel mai bun de gestionare a stresului şi de autocontrol emoţional. Soluţia propusă de psihoterapeutul Jeni Chiriac este sfatul unui medic specialist şi, pe lângă medicaţie şi afrodiziace, ea le sfătuieşte pe femei să se concentreze asupra lor, să-şi dea seama ce anume nu merge în relaţia lor, şi abia apoi asupra partenerului. Ea adaugă că relaţia sexuală trebuie văzută ca o plăcere, şi nu ca o datorie, şi consideră că la femei apanajul psihologic este mai mare decât la bărbaţi.

PAŞI Tratamentul impotenţei de natură psihologică

  • O discuţie cu pacientul (bărbatul) şi apoi cu ambii membri ai cuplului.
  • Identificarea resurselor materiale, psihologice, de inteligenţă sau spirituale ale pacientului
  • Instituirea tratamentului, care constă în substanţe naturale sau de sinteză, care ameliorează cauza tulburării respective
  • Realizarea anumitor exerciţii individuale şi în cuplu, care permit redresarea funcţiilor diminuate
  • Îmbunătăţirea relaţiei afective cu femeia iubită - „reaprinderea scânteii“

"Femeia intuieşte şi simte prima apariţia unei probleme şi o semnalează partenerului. Dacă aceasta nu este receptată de către bărbat, urmează certurile şi reproşurile, care maschează o nemulţumire sexuală.", Alexandru Micu, psihiatru

Ne puteți urmări și pe Google News