Roşul te ajută să fii mai atent, iar albastrul îţi stimulează creativitatea, arată un studiu publicat în revista Science.
Cercetarea a propus expunerea a 600 de persoane la unele teste psihologice. S-a constatat că o sarcină scrisă pe fond roşu este mai atent analizată decât una scrisă pe fond albastru. În cazul întrebărilor care cereau imaginaţie, situaţia era exact invers.
Instinct dobândit
Unul dintre autorii lucrării, consultat de cotidianul britanic The Independent, a explicat legătura dintre culori şi procesele de gândire. Juliet Zhu, de la Universitatea British Colombia din Vancouver, Canada, crede că diferenţa pe care creierul uman o face între roşu şi albastru nu este rezultatul unui instinct înnăscut, ci a unor "asocieri dobândite" în timpul vieţii.
"Datorită semnelor de oprire, vehiculelor de urgenţă de culoare roşie şi a pixurilor roşii folosite de profesori pentru corectură, asociem roşul cu pericolul, greşeala şi prudenţa. Roşul activează imboldul grijii şi ne ajută să îndeplinim cu atenţie sarcinile pe care le avem de îndeplinit", crede Zhu. Albastrul - culoarea preferată
De cealaltă parte, albastrul este asociat cu cerul şi oceanul, astfel încât ne încurajează să gândim liber şi să gândim creativ. Este şi culoarea calmului şi păcii."Poate de aceea este şi culoarea preferată a multora dintre noi", spune cercetătoarea.
Rezultatele studiului ar putea fi folosite pentru decorarea diferitelor laboratoare din cadrul unei şcoli sau ca un element important într-o strategie de marketing. Teste
La unul dintre teste, se cerea memorarea a cât mai multe dintre cele 36 de cuvinte care îţi erau prezentate timp de două minute. S-a constatat că, atunci când cuvintele erau plasate pe fond roşu, repondenţii aveau rezultate foarte bune.
Un alt test cerea găsirea a cât mai multor întrebuinţări pentru o grămadă de cărămizi. Albastrul şi roşul nu au influenţat numărul de idei, dar fondul albastru a dus la găsirea de soluţii mult mai originale.