BNR a redus dobânda de politică monetară

BNR a redus dobânda de politică monetară

Banca centrală a mai făcut un pas spre relaxarea creditării, după ce ieri a hotărât reducerea dobânzii-cheie cu 0,25 puncte procentuale.

Consiliul de Administraţie al Bancii Naţionale a României (BNR) a decis ieri reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 10%. Deşi analiştii economici se aşteptau şi la scăderea ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO), acest lucru nu s-a întâmplat.

Zilele trecute, economiştii preconizau o reducere a RMO pentru pasivele în lei de la 40% la 35%, iar pentru cele în valută de la 18% la 16%. „Decizia BNR de astăzi (ieri - n.r.) nu face decât să confirme că reducerea dobânzii-cheie se va realiza cu paşi mici. Dacă s-ar fi redus RMO în loc de dobânda de politică monetară, acest lucru ar fi arătat că BNR trage un semnal de alarmă pentru susţinerea mai puternică a economiei româneşti“, ne-a declarat Lucian Anghel, economist-şef al BCR.

Potrivit lui Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, banca centrală va scădea cu timpul şi ratele rezervelor minime obligatorii şi dobânda de politică monetară, pentru a arăta că susţine creditarea.

DE TEAMA ŞOMAJULUI

Românii nu se vor înghesui să ia credite

Banca centrală a decis, ieri, modificarea dobânzii de politică monetară, mutare pe care, spun analiştii, ar fi trebuit să o facă mai demult.

  • „Decizia de ieri a BNR era necesară, dar nu şi suficientă pentru sporirea creditării“, spune Liviu Voinea.

Economistul crede că acesta este un nou început pentru scăderea atractivităţii leului pentru investitorii rezidenţi. „Tendinţa de depreciere a leului este inevitabilă. Bineî n ţeles că banca centrală va încerca să controleze cât mai mult această scădere a monedei naţionale şi să păstreze o tendinţă“, a mai spus analistul.

Cu toate că s-a mai făcut un pas pentru creditare, Voinea este sceptic în legătură cu nivelul împrumuturilor luate de la bănci.

  • „Creditarea nu-şi va reveni foarte curând, pentru că românii nu o vor face la dobânzi de 20%, aşa cum nici americanii nu vor face împrumuturi cu o dobândă de 0%. Principalele motive pentru stagnarea de facto a împrumuturilor sunt frica de îngheţare a salariilor şi frica angajaţilor de a nu fi concediaţi“, ne-a mai declarat Liviu Voinea.

Reducerea „cu paşi mici“, anticipată de BCR

Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, ne-a declarat că mişcarea este crucială pentru economie. „Injectarea de lei ar fi un semnal puternic din partea BNR că susţine actualul guvern“, ne-a spus acesta.

Potrivit acestuia, economia românească nu va putea funcţiona, în stadiul actual, cu o creştere de o singură cifră a creditului. Firmele nu vor putea merge în continuare dacă vom avea o creştere a creditului de numai 5% în acest an. BNR a majorat, în 2008, de şapte ori rata dobânzii de politică monetară, care a urcat de la 7% la începutul anului la 10,25% după întâlnirea de la 1 august, nivel care s-a menţinut până în prezent.

Pentru a se simţi o oarecare diferenţă în economie, unii analişti precizau că dobânda de politică monetară ar trebui coborâtă cu cel puţin 0,5 puncte procentuale.

  • BNR a mai decis, ieri, şi gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar prin utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă monetară.

Ne puteți urmări și pe Google News