Camera Deputaţilor a aprobat în această dimineaţă, cu 134 de voturi "pentru", trei "împotrivă" şi trei abţineri, proiectul de buget al Camerei pe anul acesta, în valoare de 301 de milioane de lei, cu 22,1% mai mare faţă de cel de anul trecut.
De asemenea, senatorii şi-au votat, cu 85 de voturi "pentru", 7 "împotrivă" şi 4 abţineri, suma destinată cheltuielilor pentru 2009, în valoare de 120.582.000 lei, din care 49.960.000 lei sunt repartizaţi pentru fondul de salarii şi 22.512.000 pentru indemnizaţiile de delegare.
-
Bugetul prevede că pentru achiziţionarea furniturilor de birou sunt alocate 352 mii lei, pentru materialele de curăţenie – 105 mii lei, pentru încălzit şi iluminat – 2.000 mii lei, pentru apă, canal şi salubritate – 335 mii lei, pentru carburanţi – 1.630 mii lei.
-
Senatul a alocat pentru deplasări interne suma de 7.000 mii lei, iar pentru deplasări în străinătate 3.340 mii lei.
-
Cheltuielile de protocol sunt în valoare de 1.070 mii lei, iar fondul preşedintelui Senatului este în sumă de 250 mii lei.
În timp ce bugetul Camerei Deputaţilor este cu 22,1% mai mare faţă de cel de anul trecut, cel al Senatului a fost redus cu peste 20%. Senatorii şi-au redus în prealabil fondurile cu mai bine de 25 milioane de lei, după ce Ministerul Finanţelor le-a solicitat să reducă bugetul pe acest an.
Liberalii nu au participat la vot
Reprezentanţii PNL, însă, au anunţat că vor contesta votul, acuzând lipsa cvorumului de lucru. Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a spus în plenul Camerei că deputaţii liberali nu au participat la vot.
Viceliderul grupului parlamentar al PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat pe holurile Parlamentului că votul a fost ilegal, deoarece, în opinia sa, "la şedinţă nu a existat cvorumul prevăzut de Regulament, de minim 163 de deputaţi, ci au fost înregistraţi prezenţi doar 153 de parlamentari".
"Noi am părăsit sala", a precizat Nicolăescu, citat de Mediafax. Acesta a adăugat faptul că PNL va depune la Biroul Permanent o contestaţie privind votul dat de Camera Deputaţilor la proiectul bugetului Camerei pe 2009.
Sindicatele resping forma bugetului
Blocul Naţional Sindical (BNS) dezaprobă proiectul legii bugetului de stat şi al bugetului asigurărilor sociale pe 2009 în forma actuală şi cere lămurirea aspectelor neclare ale bugetului, se arată într-un comunicat al BNS.
"Încă o dată, Blocul Naţional Sindical înţelege că România are nevoie de un buget cât de repede cu putinţă şi îşi exprimă deschiderea de a participa oricând, la orice oră, la discuţii pe marginea proiectului de buget. Din momentul în care Guvernul ne trimite restul informaţiilor pe care le-am solicitat, nu ne mai opreşte nimic să ajungem la un acord şi proiectul - transparent şi orientat pe priorităţile reale ale României - să fie înaintat Parlamentului", potrivit comunicatului.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 12:45