Luvru are 9 334 435 de vizitatori pe an, fiind cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța, cu o suprafață de 210.000 metri pătrați, dintre care 60.600 metri pătrați destinați expozițiilor. Este situat în centrul Parisului, între cheiul drept al Senei și strada Rivoli.
Muzeul este găzduit de palatul omonim, care inițial a fost conceput ca o fortăreață în secolul al XII-lea sub domnia lui Filip al II-lea. Muzeul Luvru a fost inaugurat în 1793. În 1989, în curtea sa principală a fost adăugată o, deja, faimoasă piramidă de sticlă, realizată de arhitectul I. M. Pei.
Opt categorii
Potrivit Agerpres, începând din 2008, colecția muzeului este împărțită în opt categorii distincte: Egiptul Antic; Antichități din Orientul Apropiat; Grecia, Etruscii și Imperiul Roman; Artă Islamică; Sculptură; Artă decorativă; Pictură; Printuri și Desene. Operele prezente la Luvru au o mare varietate, de la picturi, sculpturi, desene până la ceramică, obiecte arheologice sau alte obiecte de artă. Colecția de tablouri numără peste 6.000 de piese datând din secolul al XIII-lea și până în 1848.
Printre piesele celebre prezente la Luvru se numără: Codul lui Hammurabi, Venus din Milo, ''Gioconda'' (sau ''Mona Lisa'') de Leonardo da Vinci și ''Libertatea conducând poporul'' de Eugene Delacroix.
Luvru se situează pe primul loc în topul celor mai vizitate muzee din lume. Este urmat de British Museum din Londra, cu ''doar'' 6 701 036 vizitatori anuali și de Muzeul de Artă Metropolitan din New York, cu 6 226 727 vizitatori. Ultimul muzeu de artă cuprins în topul 100 al celor mai vizitate este cel din tel Aviv, cu 630 000 de persoane care îi trec, anual, pragul.