Premierul Emil Boc a anunţat, astăzi, că a cerut miniştrilor implicaţi în atragerea fondurilor comunitare să finalizeze până la 25 februarie procedurile de audit pentru sistemele de management şi control al Programelor Operaţionale Sectoriale, condiţie pentru contractarea banilor alocaţi de UE.
Şeful Guvernului a dorit să sublinieze că fondurile comunitare pot fi contractate doar dacă sistemele de management şi control al Programelor Operaţionale Sectorial (POS) sunt recunoscute de către Comisia Europeană.
În plus, Boc doreşte eliminarea acordării de sporuri şi alte stimulente directorilor generali din ministere ale căror venituri lunare se ridică la 20.000 de lei. Singurele sporuri acceptate de noul Guvenr sunt cele de vechime în muncă şi de noapte.
Premierul a arătat că veniturile incluzând prime şi sporuri depăşesc şi de cinci ori valoarea salariului de bază şi a exemplificat cu veniturile lunare obţinute de directorii generali din diferite ministere:
- Ministerul Comunicaţiilor - salariu de bază de 2.051 lei şi venit total de 12.426 lei
- Ministerul Agriculturii - salariu de bază 3.656 lei şi venit total de 11.963 lei
- Ministerul Economiei - salariu de bază 3.589 lei şi venit total de 18.964 lei
- Ministerul Afacerilor Externe - salariu de bază 5.494 lei şi venit total de 16.180 lei
- Ministerul Sănătăţii - salariu de bază 3.656 lei şi venit total de 10.936 lei
- Ministerul Culturii - salariu de bază 3.656 lei şi venit total de 8.690 lei
- Ministerul Finanţelor - salariu bază de 2.051 lei şi venit total de 15.570 lei
- Ministerul Muncii - salariu de bază 2.051 lei şi venit total de 14.538 lei.
Potrivit premierului, sporurile şi alte stimulente similare, în special cele pentru utilizarea unei limbi străine, vor fi eliminate începând cu lunile martie-aprilie.
"Atunci când vorbim de eliminarea unor sporuri, nu ne referim la acele sporuri care sunt consacrate expres de Codul Muncii şi asupra cărora nu putem interveni, mă refer aici la sporul de vechime şi la sporul pentru muncă de noapte. Tot în Codul Muncii avem consacrat şi sporul pentru munca suplimentară, iar noi vom merge pe ceea ce ne permite Codul Muncii, care spune că pentru orele suplimentare, pentru munca suplimentară pe care o persoană o face, fie poate să aibă o plată, fie poate fi compensat cu ore libere. În acest an, pentru că resursele financiare sunt limitate, va trebui să găsim această compensare cu ore libere şi nu cu plata directă", a spus Boc.
Funcţionarii, sporuri de performanţă
Sporul salarial de 75% pentru funcţionarii cu atribuţii în atragerea fondurilor comunitare va fi acordat doar persoanelor implicate direct în acest proces şi în funcţie de performanţă.
"Unele sporuri vor fi considerate ca sarcini de serviciu. Mă refer aici la sporurile pentru cei care lucrează cu gestionarea unor împrumuturi externe şi sporul pentru utilizarea unei limbi străine. Cred că este în fişa postului condiţia să ştie o limbă străină, de exemplu la MAE, şi nu trebuie pentru asta să primeşti un spor de 15%. De asemenea, indemnizaţia pentru auditul public din cadrul instituţiilor publice. Tot ca îndatorire de serviciu, se reduce sporul de 20%", a precizat premierul.
Se menţine indemnizaţia de conducere
Indemnizaţia de conducere de până la maximum 50% din salariu va fi menţinută, dar acordată pe baza unor criterii foarte precise şi clare de către şeful instituţiei publice, în condiţiile în care, până în prezent, aceasta era acordată nediferenţiat.
"Sporul de antenă va fi acordat numai în acele situaţii unde există un pericol pentru buna funcţionare a instituţiei şi pentru faptul că pune în percicl sănătatea funcţionarilor. Din nefericire, este o practică generalizată, indiferent unde lucrezi, se acordă 10% spor de antenă. Se va acorda doar unde, pe bază de măsurători, se va dovedi că este necesar, iar autoritatea publică va fi obligată să ia măsuri pentru remedierea situaţiei şi a evita expunerea funcţionarilor", a mai spus Boc.
Nu se mai dau 10% la salariu
Potrivit reglementărilor bugetare, în 2009 nu vor mai fi acordate nici cele zece procente la salariu acelor funcţionari cu rezultate deosebite. Premierul a reamintit că orele suplimentare lucrate nu vor mai fi remunerate ci vor fi recompensate prin acordarea unui număr direct proporţional de ore libere.
Sursa:Mediafax