Dependenţa de Gazprom, tratată cu miliarde de euro
- Adam Popescu
- 29 ianuarie 2009, 00:00
Două proiecte energetice care implică România - conducta de gaze Arad-Szeged şi gazoductul Nabucco -, ar putea primi finanţare europeană, mulţumită propunerilor înaintate ieri de Comisia UE.
Majoritatea proiectelor propuse pentru finanţări în valoare totală de 3,5 miliarde de euro vizează reducerea dependenţei energetice faţă de Rusia. O prioritate europeană, în special după disputa ruso-ucraineană, care a lăsat fără gaze mai multe state UE, în mijlocul iernii. Finanţarea propusă pentru Nabucco, care va aduce gazul caspic în Europa, prin România, este de 250 de milioane de euro, o sumă redusă, în condiţiile unei investiţii totale, estimată la aproximativ 8 miliarde de euro.
Comisarul european pentru energie, Andris Pielbags, a declarat de altfel, marţi, că banii ar trebui folosiţi ca garanţie pentru atragerea de împrumuturi.
Conducta Arad-Szeged, construită de companiile Transgaz şi FGSZ, divizie a grupului ungar MOL, e considerată la rândul ei eligibilă pentru o finanţare de 30 de milioane de euro, aproape jumătate din costul proiectului. Mai multe proiecte de interconectare a conductelor de gaze şi a reţelelor de energie electrică, proiecte privind energia eoliană şi investiţii pentru captarea şi stocarea carbonului, se află de asemenea printre propuneri.
Investiţii de criză Lângă cele 3,5 miliarde de euro, Comisia a mai propus alocarea altor 1,5 miliarde pentru extinderea şi modernizarea reţelei de internet de mare viteză şi pentru derularea de proiecte în domeniul agriculturii.
Întregul pachet, de 5 miliarde de euro, are menirea de a stimula economia UE şi a fost anunţat încă din decembrie anul trecut. În vreme ce Comisia a cerut o adoptare rapidă a propunerilor în Consiliul European, unele state membre mai au încă semne de întrebare privind oportunitatea alocării banilor, care provin din fonduri europene necheltuite.
Poziţia României, exprimată de preşedintele Traian Băsescu în urma unei întâlniri cu şeful Comisiei UE, Jose Manuel Barroso, a fost una de susţinere a alocării de bani pentru proiec tele de interconectare. „România va fi un suporter al proiectelor propuse de Comisie. În mod deosebit cele legate de interconectarea reţelelor de transport gaze“, a declarat Băsescu, pe 12 ianuarie, la Bruxelles.