Ruşii de la Mechel Câmpia Turzii, ţepuiţi de afaceriştii români

Ruşii de la Mechel Câmpia Turzii, ţepuiţi de afaceriştii români

CLUJ. Combinatul din inima Transilvaniei are robleme din cauza afacerilor păguboase pe care le-a făcut cu firme româneşti. Procurorii DNA au deschis cel puţin trei dosare.

Combinatul Mechel din Câmpia Turzii trece printr-o perioadă grea din două motive: criza economică mondială e cauza generală, iar cererea pentru produsele fabricate aici a scăzut simţitor. Acestea au fost motivele oficiale pentru care, la începutul lunii noiembrie 2008, 193 dintre cei 2.700 de angajaţi au fost trimişi în şomaj tehnic, ne-a spus liderul de sindicat Ioan Pascu.

Mai există însă o cauză despre care nimeni nu spune nimic. Este vorba despre faptul că, în ultimii ani, combinatul a fost „ţepuit“ cu zeci de milioane lei de dife rite firme care fie au intrat în faliment, fie patronii lor au ajuns să fie trimişi în judecată pentru înşelăciune. Doar în ultimii trei ani, trei dintre cele mai mari astfel de cazuri au ajuns pe masa procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), deoarece prejudiciul lor depăşeşte lejer milionul de euro, cât este competenţa de cercetare a institu ţiei conduse de Daniel Morar.

Se pare că afacerile păguboase pentru Mechel Câmpia Turzii au fost făcute şi cu complicitatea unor angajaţi ruşi ai combinatului. În unul dintre dosarele aflate la DNA există o scrisoare în care patronii de la Moscova erau avertizaţi asupra acestui lucru. File cec fără acoperire

Ultimul tun tras Combinatului de la Câmpia Turzii a avut loc în data de 28 noiembrie 2008. Atunci, Societatea Feroplas Ind. SRL din Petroşani a luat marfă de 4.019.263 lei, pe care a plătit-o cu o filă cec. În momentul în care Mechel a vrut să încaseze banii, cecul a fost refuzat la plată deoarece firma din Petroşani nu avea în cont suma necesară. De altfel, în evidenţele Centralei Incidenţelor de Plăţi, firma Feroplas Ind SRL figurează cu cinci file cec refuzate la plată, în sumă de 4,2 milioane de lei, plus alte 368 de bilete la ordin, în sumă de 98,5 milioane de lei. În total, este vorba despre echivalentul a peste 20 de milioane de euro.   Firma Feroplas Ind. SRL are deci o întreagă istorie, cel mai spectaculos moment fiind cumpărarea combinatului Termorom din Cluj- Napoca, pentru care a plătit un milion de euro şi pe care l-a falimentat la sfârşitul anului trecut. Pe lista firmelor care au mai tras ţepe Combinatului Mechel de la Câmpia Turzii se află şi firma clujeană Sanvel, care a intrat în faliment. În dreptul acesteia figurează o datorie neachitată către combinat de 3.719.098 lei. Cazul „Iova“

Un caz deosebit este cel al clujeanului Mircea Iova, patronul firmei Iovitec Trans din Cluj, care a fost trimis în judecată de DNA, în cursul anului trecut, tot pentru afaceri din care Mechel a ieşit cu buza umflată. Procurorii l-au acuzat pe Mircea Iova că a luat marfă de 10,3 milioane de lei, adică aproximativ trei milioane de euro la vremea respectivă, şi că n-a plătit marfa luată.

Deşi Mircea Iova a fost trimis în judecată, procesul stă pe loc deoarece acesta nu se prezintă la termene din diverse motive. Mircea Iova a fost singurul care a vorbit despre o complicitate directorilor Mechel, care ştiau că în conturile lui nu exista niciun leu. „La data la care lăsam filele cec la compartimentul facturare, cei de la Mechel cunoşteau că nu există provizia necesară la bancă întrucât în această situaţie aşfi făcut plata în avans şi aşfi beneficiat de reducere de preţ, ceea ce mi-ar fi convenit“, a declarat Iova. De altfel, DNA i-a mai cer cetat în acelaşi dosar penal şi pe directorii comerciali Victor Mehlikov şi Oleg Cociug, acuzaţi de abuz în serviciu de conducerea firmei.   Doar Cociug a fost audiat de procurorii DNA, în vreme ce Victor Mehlikov a trimis o fişă de internare în spitalul din Câmpia Turzii, apoi a fugit din România, dispărând undeva prin Rusia. La finalul cercetărilor, cei doi directori au fost scoşi de sub urmărirea penală. Avertismentele trimise la Moscova La Mechel există un departament de risc care analizează fiecare firmă cu care combinatul intră în legătură de afaceri. În cazul lui Iova, acest departament nu a reuşit să afle nimic suspect. Acest lucru este întărit de basarabeanul Oleg Coşciug, fost adjunct al directorului comercial de la Mechel, Victor Mehlikov.   „Departamentul de risc l-a ve rificat pe Iova la semnarea con tractului de colaborare şi atunci au spus că acesta era un bun-platnic. Ulterior, am aflat că a plecat din ţară“, a spus Coşciug. Complicitatea unor cetăţeni ruşi de la Mechel Câmpia Turzii cu ţeparii autohtoni este dovedită de o scrisoare aflată la dosarul lui Mircea Iova. Ivan Ciocan, administratorul firmei Intersido SRL din Timişoara, a trimis o scrisoare con ducerii Mechel Moscova, res pectiv lui Vladimir Iorich şi lui Vladimir Tytsky, în care le atrage atenţia asupra ilegalităţilor pe care le fac directorii ruşi.   „Rog analizaţi o situaţie foarte gravă prin care cei mai importanţi clienţi ai dv. vând în toată ţara oţelbeton fabricat la Câmpia Turzii, foarte ieftin, mult sub preţul de la Câmpia Turzii, astfel încât veţi constata că au ajuns în imposibilitate de plată. Domnul Mehlikov pretinde doar file cec de la clienţi care nu prezintă garanţii de plată. Hoţii încasează milioane de dolari anual, iar dv. puteţi preveni lucrul acesta dacă le impuneţi clienţilor să prezinte scrisori de garanţii bancare“, a prezis Ciocan. 

FĂRĂ COMENTARII

„Persoana care se ocupă cu aceste date este plecată din ţară“

Grigore Farcaşiu, purtător de cuvânt al Combinatului Mechel de la Câmpia Turzii, a declarat că societatea pe care o reprezintă nu doreşte să facă, deocamdată, niciun fel de comentariu pe această temă. „Acum nu facem niciun comentariu. Persoana care se ocupă cu aceste date este plecată din ţară şi abia după ce se întoarce vom putea să facem alte comentarii“, ne-a spus Farcaşiu.   Surse din cadrul DNA Cluj au declarat pentru EVZ că, pentru ţeapa de 4 milioane de lei, combinatul Mechel a depus deja plângere penală împotriva conducerii societăţii Feroplas IND.

Ne puteți urmări și pe Google News